Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz SLS AMG Notarzt: Záchrana přijíždí s hvězdou

David Bureš
Diskuze (3)
Mercedes-Benz postavil zřejmě nejrychlejší sanitku na světě.

Automobilka Mercedes-Benz zveřejnila fotografie modelu SLS v úpravě pro rychlou záchrannou službu. Netradiční sanitka je prezentována na veletrhu záchranářské techniky RETTmobil v německé Fuldě.

Karoserie konceptu Mercedes-Benz SLS AMG Notarzt je lakována stříbrnou barvou a doplněna červené pruhy s logy německé záchranné služby Notarzt. Tradiční je i modrý diodový maják na střeše. Vnitřek auta má být podle slov Mercedesu vybaven tou nejmodernější technikou.

Automobilka nehovoří o technických parametrech studie, a tak je pravděpodobné, že si vůz zachovává sériový vidlicový osmiválec o zdvihovém objemu 6208 cm3. Maximální výkon jednotky umístěné vpředu uprostřed je 420 kW (571 k) při 6800 min-1. Vrchol točivého momentu 650 Nm leží v 4750 min-1.

S touto sílou pod kapotou umožňuje sériovému SLS AMG zrychlit z 0-100 km/h za 3,8 s a jet až 317 km/h.

Mercedes-Benz nemá žádné sériové plány na výrobu tohoto supersportovního záchranářského vozu. Upravené SLS je ryze propagační a má návštěvníky výstavy RETTmobil upozornit na další záchranářská auta z dílny stuttgartské automobilky. Ta jsou mimo jiné postavená na základech nákladních modelů Unimog a Zetros.

Automobilka se ve Fuldě dále prezentuje odstrojenou třídou C, která má ilustrovat bezpečností prvky současných automobilů. Na základech třídy E je pak postaven záchranářský simulátor, který pomocí elektrických motorů simuluje převrácení vozu.

Letošní RETTmobil je už jedenáctým ročníkem této výstavy, jejímiž ústředními tématy je záchrana a mobilita. Letos je na veletrhu zastoupeno 388 vystavovatelů z 16 států.

Oficiální premiéru si sériové SLS odbylo v roce 2009 na IAA ve Frankfurtu. Letos se po hlasování odborné 38členné poroty a veřejnosti stalo českým Autem roku 2011. Na letošním frankfurtském autosalonu pak má být představena otevřená verze SLS AMG Roadster. Ta dostane sklápěnou plátěnou střechu.

David Bureš
Diskuze (3)
12. 5. 2011 19:02
Re: Sanitka?
Oktávky? Já vídal doktory v MB ML.
Avatar - Flash666
12. 5. 2011 16:44
Re: Sanitka?
ja bych rek ze tim mysleli sanitku jako u nas jezdi ty oktavy.
Avatar - pallas
12. 5. 2011 12:57
Sanitka?
Ak je to sanitka, kde prepravuje pacienta?