Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Unimog v roli obytného vozu nejen pro dobrodruhy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Mercedes-Benz Unimog je sice především pracovním strojem, ale na výstavě Abenteuer & Allrad dokazuje, že se může proměnit i v příjemného společníka v podobě vozidla s obytnou nástavbou.

Mercedes-Benz již mnohokrát dokázal, že vozidla modelové řady Unimog jsou ideálními pomocníky při údržbě silnic, železnic, v zemědělství a v oblibě je mají i záchranáři, ale tentokrát jej v rámci výstavy Abenteuer & Allrad, pořádané na přelomu května a června v německém Bad Kissingenu, představuje i jako vozidlo, s nímž lze vyrazit na příjemnou dovolenou.

Za základ prezentovaných obytných vozidel je shodně využit Mercedes-Benz Unimog U 4023, k jehož pohonu slouží přeplňovaný vznětový čtyřválec OM 934 v provedení Euro VI. Tato pohonná jednotka o objemu 5,1 litru disponuje výkonem 170 kW (231 k) a točivým momentem 900 N.m.

S motorem je spojena převodovka, která nabízí osm rychlostí vpřed a šest vzad. Pro jízdu v terénu je k dispozici volitelný režim, umožňující jízdu rychlostmi od 2,5 do 35 km/h. Na vozovkách se zpevněným povrchem se mohou tyto modely pohybovat rychlostí až 90 km/h, což jim dovoluje i pohyb po dálnicích.

Mercedes-Benz Unimog U 4023 v úpravě na obytný automobil v rámci výstavy Abenteuer & Allrad představují společnosti Bimobil, Bocklet a Ziegler Adventure. Ve všech třech případech jsou zachovány všechny přednosti vozidla pro jízdu v terénu.

V případě společnosti Bimobil posloužil Unimog U 4023 jako nosič nástavby EX 435, nabízející obytný prostor pro dvojici osob. Samozřejmostí je zde kuchyňský kout s vařičem i dřezem s tekoucí vodou, toaleta i sprchový kout a prostorné dvoulůžko, které je v zadní části. Nádrž na vodu má objem 300 litru a pro odpadní vodu je připravena nádrž s objemem 100 litrů.

Ziegler Adventure využívá Unimog U 4023 pro svou nástavbu Moghome. Ta má opačné uspořádání než výše zmíněný EX 435 a ložnice je zde po spuštění lůžka umístěného pod stropem v přední části. Moghome pak zaujme i průchodem nebo spíše průlezem, umožňujícím přesun z kabiny řidiče do obytného prostoru bez nutnosti vystupovat z vozu. Kuchyně a toaleta se sprchovým koutem s tekoucí vodou je samozřejmostí i zde.

Bocklet Dakar U690 má představovat komfortně zařízenou obytnou nástavbu pro dlouhé cesty mimo civilizaci. Výbava je zde velmi podobná jako u konkurenčních obytných nástaveb na podvozku Unimog U 4023, což znamená, že posádka může počítat s kompletní kuchyní i sociálním zařízením a v zadní části umístěným dvoulůžkem. I zde je praktický průchod mezi kabinou a nástavbou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)