Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Obytná auta do divočiny aneb od pick-upů až po osmikolové náklaďáky

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Dovolená s obytným autem nemusí být nutně jen nudným přesunem do kempu, v němž jste nakonec sevřeni okolím stejně jako v bytě nebo svém domku. Důkazem může být i náš výběr obytných vozidel pro dobrodruhy.

Výrobci obytných vozidel podobně jako automobilky hledají stále nové cesty k přilákání zákazníků právě ke svým produktům. Díky tomu se jejich nabídka neomezuje pouze na konzervativně pojaté modely, ale naopak lze narazit na řadu zajímavých kreací.

V současnosti se stále zvětšuje popularita obytných vozidel, s nimiž lze opustit bezpečí zpevněných vozovek i přeplněných kempů, v nichž si nakonec příliš mnoho klidu stejně nakonec neužijete.

Nabídka je dnes skutečně pestrá a obytným vozidlům vhodným pro víkendové výlety i několik týdnů trvající expedice se dnes věnuje řada výrobců po celém světě. Někteří z nich je nabízejí vedle svých konvenčních modelů, zatímco jiní se specializují právě jen na vozidla vhodná pro jízdu v terénu a mají s nimi skutečně bohaté zkušenosti.

EarhRoamer v Dacono v severoamerickém Coloradu má kořeny na přelomu dvacátého a jednadvacátého století, tehdy Bill Swails, zakladatel této firmy, zatoužil po obytném automobilu, s nímž by mohl vyrazit do divočiny. Základem prvního vozidla se stal pick-up Dodge Ram.

Dnes nabízí EarthRoamer dvojici modelů pro cestovatele, kteří nechtějí zůstat odkázáni pouze na zpevněné vozovky a komfort kempů. První z této dvojice nese označení XV-LTS a jeho základem je podvozek Ford F-550 4x4 s 6,7litrovým přeplňovaným vznětovým osmiválcem pod kapotou. Zákazník může volit kabinu Crew Cab nebo Super Cab, kterou doplní odpovídající obytná nástavba.

Druhý model v nabídce EarthRoamer je novější a zároveň větší XV-HD, jehož základem je Ford F-750 4x4 v provedení King Ranch s 6,7litrovým přeplňovaným vznětovým osmiválcem o výkonu 243 kW a točivém momentu 983 N.m ve spojení se šestistupňovou automatickou převodovkou.

EarthRoamer XV-HD s celkovou délkou 10,6 m, šířkou 2,6 m a výškou 4,1 m nabízí v interiéru komfort osobního vozu, zatímco jeho obytná nástavba snese srovnání s konvenčními obytnými vozidly. Přímo ze čtyřmístné kabiny lze vstoupit do obytného prostoru, v němž nechybí ložnice, kuchyně i oddělená koupelna se sprchovým koutem. Model XV-HD si sebou veze 435 litrů paliva a 945 litrů vody.


Sportsmobile spobočkami v Indianě, Texasu a Kalifornii byla založena již v roce 1961 a její hlavní činností jsou obytné vestavby do lehkých užitkových vozidel nabízených na severoamerickém trhu. V současnosti lze volit mezi modely Chevy Van, Ford E-Van, Dodge Promaster a Mercedes-Benz Sprinter.

Vedle tradičních silničních modelů má pak Sportsmobile v nabídce i dva modely se zvýšenou světlou výškou a pohonem všech čtyř kol. Prvním z této dvojice je Mercedes-Benz Sprinter a druhým pak Classic 4x4, jenž využívá techniku i karoserii modelové řady E-Van značky Ford.

Sportsmobile Classic 4x4 je nabízen ve dvou základních provedeních, z nichž první je dlouhé 5,4 m a druhé pak 5,9 m. Vedle celkové délky se liší rozvor náprav, zatímco ostatní rozměry jsou shodné a rovněž pohonná jednotka v podobě vidlicového desetiválce Ford Triton o objemu 6,8 litru ve spojení s pětistupňovou převodovkou a pohonem všech kol je použita u obou verzí.

Exteriér modelu Classic 4x4 rozhodně zaujme vedle vyšší světlé výšky i masivními nárazníky, které doplňují ochranné rámy a přídavná světla. Interiér pak ve svém obytném prostoru nabízí ložnici i plně vybavenou kuchyni a ve výbavě může být i toaleta a sprchový kout. Pozornost přitahuje i výsuvná střecha, která umožňuje komfortnější pohyb osádky v obytné prostoru.


Bimobil EX 460 je jedním z široké palety modelů společnosti bimobil - von Liebe GmbH, jejíž historie se začala psát v roce 1977. Mezi první díla této firmy patří obytné vestavby do dodávkových vozidel i autobusů. Na počátku osmdesátých let přišla první snímatelná obytná nástavba, kterou bylo u pick-upu Peugeot 504 možné vyměnit za užitkovou korbu.

Dnes má tato firma velmi širokou paletu obytných nástaveb, připravených uspokojit především zájemce o automobil, s nímž budou moci vyrazit i mimo asfaltové silnice. Základem pro současné modely značky Bimobil mohou být Ford Ranger, Nissan Navara, Volkswageny Amarok, T5, T6 i Crafter, Mercedes-Benzy Sprinter i Atego a také Fuso Canter v provedení 4x4.

Bimobil EX 460 využívá šasi Fuso Canter 4x4 s třímístnou kabinou vybavené čtyřválcovým turbodieselem o objemu 3,0 litru, s interním označením 4P10, v provedení s výkonem 129 kW a točivým momentem 430 Nm ve spojení pětistupňovou manuální převodovkou. Pohon předních kol je možné připojit nebo odpojit i za jízdy a standardem je uzávěrka zadního diferenciálu. Vozidlo se světlou výškou 320 mm se může pochlubit nájezdovými úhly 35° vpředu a 25° vzadu.

Vozidlo s celkovou délkou 6440 mm, šířkou 2220 mm a výškou 3150 mm nabízí obytný prostor pro čtveřici osob, jimž je k dispozici dvojice lavic se stolkem, které lze přeměnit v dvojlůžko, doplňující pevnou postel pro dva umístěnou v zadní části nad zvnějšku přístupným úložným prostorem o objemu 1,5 m3.

Součástí výbavy je kuchyňský kout s plynovým vařičem a dřezem s tekoucí. Pro osobní hygienu je k dispozici toaleta a sprchový kout. Nádrž na vodu má objem 200 litru a pro odpadní vodu je připravena nádrž s objemem 120 litrů.


Bimobil EX 480, jenž je postaven na podvozku Mercedes-Benz Atego 4x4 patří k vrcholům v nabídce svého výrobce a je uváděn jako skutečný expediční automobil. Základem pro toto obytné vozidlo může být Atego 1023 nebo 1024. První z nich je vybaven přeplňovaným vznětovým čtyřválcem OM 934 o výkonu 170 kW a točivém momentu 900 N.m, zatímco druhý disponuje šestiválcem OM 936 s výkonem 175 kW a točivým momentem 1000 N.m.

Vozidlo s celkovou délkou 6600 mm, šířkou 2430 mm a výškou 3480 mm nabízí obytný prostor pro čtveřici osob, jimž je k dispozici dvojice lavic se stolkem, které lze přeměnit v dvojlůžko, doplňující pevnou postel pro dva umístěnou v zadní části nad zvnějšku přístupným úložným prostorem.

Součástí výbavy je kuchyňský kout s plynovým vařičem a dřezem s tekoucí. Pro osobní hygienu je i zde samozřejmostí toaleta a sprchový kout. Nádrž na vodu má objem 300 litru a pro odpadní vodu je připravena nádrž s objemem 120 litrů.


Unicat se sídlem v německém Dettenheimu má ve své nabídce speciální nástavby pro lehká, střední i těžká nákladní vozidla, které nabízí ve čtyřech řadách pojmenovaných TerraCross, Individual, Professional a Special. Vozidla z produkce této společnosti jsou využívána při humanitárních misích i jako zázemí pro závodní týmy při soutěžích jako je rallye Dakar.

Přímo pro cestovatele, kteří míří do neprobádaných končin, jsou určena vozidla z řady TerraCross, zahrnující aktuálně šestici modelů, jejichž základem jsou vozy značek MAN, Mercedes-Benz a International Trucks.

Nástavba s označením TerraCross 52 může být usazena i na podvozku posledně jmenovaného severoamerického výrobce, kde je napojena na původní kabinu, z níž lze přímo vstoupit do obytného prostoru s vnitřní délkou 5080 mm, šířkou 2360 mm a výškou 1950 mm.

Obytná nástavba ve své přední částí nabízí dvojici lavic se stavitelným stolkem, kterou lze proměnit ve dvoulůžko. Ve střední části obytného prostoru je pak plně vybavená kuchyně s plynovými sporákem i troubou a chladničkou o objemu 195 litrů. Proti kuchyni je umístěna koupelna s toaletou. TerraCross 52 disponuje mimo jiné nádržemi na 440 litrů pitné vody a 150 litrů odpadní vody. Zadní část nástavby je vyčleněna pro ložnici a pod ní umístěný úložný prostor, který je přístupný zvnějšku.


Mercedes-Benz Zetros vznikl nejprve na objednávku armády a až poté ji výrobce zařadil i do nabídky pro civilní zákazníky. Ze zástupců této modelové řady určených pro civilní trh přitahuje i dnes pozornost dvojice vozů, které automobilka připravila podle požadavku dvou klientů z mongolského hlavního města Ulánbátaru již před šesti lety.

Základem pro dvojici obytných vozidel do náročného terénu se stal model Zetros 2733 A 6x6 s celkovou hmotností 25 tun a nosností 16 tun, jenž je poháněn vznětovým řadovým šestiválcem OM 926 LA o objemu 7,2 litru s výkonem 240 kW a točivým momentem 1300 Nm.

Nejzajímavější částí automobilů dlouhých 10,7 m, resp. 11,3 v případě vozu, v jehož zádi je uložena terénní čtyřkolka, je vnitřní prostor obytné nástavby s několika oddělenými prostory. Hlavní z nich lze označit za obývací pokoj, v němž je plochá obrazovka s uhlopříčkou 40 palců a kůží čalouněná sedací souprava pro šest osob, kterou lze proměnit na pohodlné lůžko.

Na obývací pokoj navazuje plně vybavená kuchyně s mikrovlnou troubou s grilem, ledničkou, barem a kávovarem. Tekoucí studená i teplá voda je samozřejmostí. Před vstupem do oddělené ložnice v zadní části nástavby je sprchový kout s vyhřívanou mramorovou podlahou a součástí koupelny je i WC a bidet. V ložnici je kromě pohodlného lůžka i televizní obrazovka s úhlopříčkou 46 palců.

Vyhřívání interiéru a chod elektrického vybavení obytné nástavby má na starosti vodou chlazený dieselový agregát. Oba vozy jsou vybaveny dvojicí oddělených vodovodních okruhů, z nichž jeden je pro pitnou a druhý pro užitkovou vodu. Objem nádrží na vodu je 250 litru a na odpadní vodu 100 litrů.


Unicat MXXL 24-AH 8x8 je zástupcem řady Special společnosti Unicat GmbH a představuje skutečně výjimečný obytný automobil, který si díky skutečnosti, že je jeho základem MAN TGA 41.480 8x8 s motorem o výkonu 353 kW a pohonem všech čtyř náprav poradí i s tím nejtěžším terénem.

Vozidlo s celkovou délkou 12,0 m, šířkou 2,48 m, výškou 4,0 m nese za třímístnou kabinou obytnou nástavbu dlouhou 9,5 m, širokou 2,48 m a vysokou 2,5 m. Vnitřní rozměry nástavby jsou pak délka 9,38 m, šířka 2,36 m a výška 2,15 m. Navíc lze nástavbu prodloužit o 1,5 m.

Interiér obytné nástavby je rozdělen na několik oddělených místností. Hlavní z nich je obývací pokoj, jehož součástí je i kuchyňský kout s dvojicí chladniček, varnou deskou, mikrovlnou troubu a kávovarem. Posádka si zde může odpočinout na sedací soupravě, na níž se může usadit šest až sedm osob. K dispozici je zde výkonný multimediální systém s připojením k internetu, jehož součástí je mimo jiné jedna 46palcová a dvě 42palcové obrazovky, DVD i Blu-Ray přehrávač či herní konzole Play Station 3.

Na obývací pokoj navazuje ložnice hostů s dvojicí paland, 20palcovými obrazovkami a přístupem k multimediálnímu systému, za níž je koupelna se sprchovými koutem a toaletou. Zadní část obytné nástavby je vyhrazena pro hlavní ložnici, kterou lze prodloužit díky posuvnému lůžku a zadní stěně o 1,5 metru.

Unicat MXXL 24-AH 8x8 veze ve svých nádržích 1000 litrů pitné vody a je vybaven kapalinou chlazeným vznětovým agregátem s výkonem 18,4 kW, zajišťujícím chod elektrických spotřebičů při vypnutém motoru.


Foto: EarthRoamer, Sportsmobile, bimobil - von Liebe GmbH, Unicat GmbH, Mercedes-Benz

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
23. 5. 2017 21:23
Vybral bych si
:-)