Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Morgan 3 Wheeler: Nižší emise a zábava v jednom

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
V Ženevě se odehrála světová premiéra nového zástupce značky Morgan, který se vrací k jejím kořenům.

V listopadu loňského roku Morgan zveřejnil první počítačové kresby tříkolky 3 Wheeler, která oslavuje sto let od založení firmy. Koncem letošního února byly zveřejněny první fotografie a 1. března se odehrála nového modelu, který jakoby přijel z první poloviny 20. století.

Morgan 3 Wheeler je moderní interpretací tříkolky, která se prodávala mezi lety 1909 a 1953. K jeho pohonu poslouží americký vzduchem chlazený vidlicový dvouválec o objemu 1800 cm3, který pro britského malovýrobce bude během prvního roku výroby vozu vyrábět specializovaná firma S&S. Ta se výrobě vidlicových dvouválců a jejich úpravám věnuje od roku 1958. Díky pohonné jednotce od této firmy může Morgan nabízet 3 Wheeler v Evropě i v Severní Americe.

Tiskové materiály uvádí maximální výkon motoru na klikové hřídeli 85 kW (115 k). Při měření výkonu na zadním kole má 3 Wheeler výkon 74 kW (100 k). Prostřednictvím pětistupňové převodovky, pocházející z dílny japonské Mazdy, je poháněno zadní kolo. Z 0 na 96 km/h zrychlí tříkolový sportovec za 4,5 s a dosáhne maximální rychlosti 185 km/h.

Morgan uvádí, že mezi důvody uvedení tříkolky na trh je také snížení emisí CO2 svých automobilů. I přes své ekologické poslání však bude řízení zábavné, a to díky faktu, že tříkolka má nízké těžiště a váží jen 500 kg.

Vývoj podvozku probíhal souběžně s vývojem modelu EvaGT. Výsledné řešení se zaměřilo na skvělé jízdní vlastnosti při zatáčení.

Tvar automobilu podobný kulce přímo vychází z modelů z dvacátých a třicátých let. Podle Morganu drží původní 3 Wheeler dodnes některé rychlostní rekordy pro automobily s litrovým motorem. Díky tomu nebylo třeba tvar výrazně měnit, měl se však co nejvíc podobat letadlům.

Kokpit tříkolky s koženým čalouněním a přístroji podobnými těm v letounech je dvoumístný, v zadní užší části je dokonce prostor pro zavazadla posádky.

Morgan 3 Wheeler bude na domácím britském trhu stát 25.000 liber bez daně (asi 725.000,- Kč). Automobil bude vyráběn na přání, zákazníci mohou vybírat mezi osmi základními odstíny karoserie. K dispozici je i provedení v barvách britského nebo amerického vojenského letectva z první poloviny 40. let. Otevřená žraločí tlama je přímo převzata z přídí letounů P-40 Warhawk, bojujících za 2. světové války nad Čínou proti Japonsku.

Původní Morgan Threewheler vznikl ve více než 30.000 exemplářích, čímž se stal jedním z nejúspěšnějších odlehčených aut své doby. Stirling Moss o svém Morganu prohlásil, že je to „perfektní magnet na ženské“.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)