Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Morgan LifeCar2: Experiment se dočká sériové výroby jako dieselový hybrid

Diskuze (1)
Kupé značky Morgan, dieselový motor a hybridní pohon – neobvyklý projekt britského malosériového výrobce ukazuje, že i tradiční značka může představovat vizionářskou techniku.

Projekt Morgan LifeCar byl spuštěn před čtyřmi lety. Vývojový program, který spojuje automobilku Morgan, dvě univerzity a firmy Linde AG a QinetiQ, vedl nejprve k představení prototypu s vodíkovým pohonem. Koncept spojil tradicionalistický design značky Morgan s pokrokovou technikou a vznikl tak atraktivní kupé-roadster s nulovými emisemi, poprvé veřejnosti představený v roce 2008 na autosalonu v Ženevě.

Celý vývojový program ale pokračuje dál. Nyní Morgan dokončuje prototyp LifeCar2. Specialisté soustředění kolem malé automobilky u něj ustoupili od elektromotoru napájeného vodíkovými palivovými články a místo toho vsadil na hybridní systém složený z elektromotoru a dieselového spalovacího motoru.

Navíc bude auto vyrobeno z obnovitelných materiálů a bude téměř celé recyklovatelné. Extrémně nízká hmotnost se bude pohybovat pod 800 kg, což je samo o sobě dobrým předpokladem pro nízkou spotřebu paliva.

Bližší technické specifikace zatím Morgan tají, avšak je známo, že dojezd má být kolem 1000 mil (1600 km) a na elektřinu výhradně z baterií auto ujede 25 km. Akcelerace z 0 na 96 km/h není dvakrát přesvědčivá – odhadovaných 7 sekund bude patřit mezi sportovními automobily k podprůměru. Velmi zajímavá naopak má být cena: 40 tisíc liber představuje méně než 1,25 milionu korun.

Automobilka už plánuje sériovou výrobu, která by měla být spuštěna po novém modelu Eva GT. Reálný příchod hybridního LifeCar na trh se tak dá očekávat kolem roku 2013.

Diskuze (1)
28. 8. 2010 23:19
Fuuu...
Já jdu blejt, velebnosti... 8-s