Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC San Marina 2017: Marc Márquez předjel Petrucciho v posledním kole

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Ve třinácté GP letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Marc Márquez (MotoGP), Dominique Aegerter (Moto2) a Romano Fenati (Moto3).

5. září uplynulo sedm let od tragické nehody na okruhu v Misanu. Japonec Shoya Tomizawa tehdy při závodě Moto2 v zatáčce Curvone upadl v chumlu, načež se mu Scott Redding a Alex de Angelis už nestačili vyhnout... Historicky prvnímu vítězi závodu MS této kubatury, konkrétně VC Kataru 2010, tehdy ještě nebylo ani dvacet...

Zahřívací tréninky na dnešní Grand Prix vyhráli Marc Márquez (MotoGP), Lorenzo Baldassarri (Moto2) a Romano Fenati (Moto3). Zatímco v sobotu bylo hezky, o dnešku už se to říci nedalo, okruh Marca Simoncelliho zkrápěl déšť, všechny tři třídy jely za mokra.

Největší pozornost hlavně v neděli odpoledne na sebe poutá MotoGP. Celý závod udávali tempo jezdci na strojích Ducati, nejprve Jorge Lorenzo, po jeho pádu Danilo Petrucci na stroji týmu Pramac. Jenže Marc Márquez, který celou dobu neztrácel kontakt, si úspěšný útok nechával až do posledního kola. I když je katalánský mistr v mnoha směrech kontroverzní postavou, tohle bylo profesorské... Čtyřválcové čtyřdobé šestistovky Honda opanovali dva Švýcaři. Diváci v Misanu sledovali spanilou jízdu Dominiqua Aegertera, který odolal útokům Toma Lüthiho a podruhé v kariéře se tak mohl radovat z vítězství. Deštivá loterie v San Marinu mezi moto-trojkami patřila zcela suverénně Romanovi Fenatimu. Hodně se padalo, Kuba Kornfeil dorazil do cíle sedmý a podruhé letos bodoval.

MotoGP

Marc Márquez byl v ranním warm upu nejrychlejší i přes pád ve stojící vodě, ještě na zemi ale na své hondě zůstal sedět, či spíše ležet, než se pustil. Do boxů se pak svezl na skútru jako pasažér. Highsider neminul ani týmového parťáka Daniho Pedrosu, Jorge Lorenzo (Ducati) a Loris Baz (Avintia) kolidovali.

Po startu závodu MotoGP na 28 vypsaných okruhů se v čele objevila ducati, ale nikoli Doviziosova, nýbrž Lorenzova a Jorge hned nasadil k trháku! Andrea jel až třetí za Márquezem. Karel Abraham bohužel spadl hned v úvodu. Na čtvrté příčce začínal Danilo Petrucci. Pátý Vińales vedl grupu s Crutchlowem a Jackem Millerem. Místo aby „Dovi“ stíhal Marca, bojoval s Danilem. Ale pak se děly věci! Suverénně vedoucí Lorenzo si ustlal, nebylo mu tak dopřáno poprvé s Ducati Desmosedici GP17 vyhrát. Zato Petrucci na satelitním (ale ve skutečnosti továrním) italském stroji týmu Pramac zdolal Márqueze a vedl. Vlastně doma...

„Divočák“ Michele Pirro se probojoval na šestku, to už mezi nejlepšími chyběl i Cal Crutchlow. Loris Baz (Avintia) svou ducati také poslal k zemi. Krátce poté jej následoval stájový kolega Barberá. Marc Márquez měl v boxech připravený suchý stroj se slicky, ale zůstal na trati s mokrým. Aleix Espargaró sbíral svou tovární aprilii ze země. Andrea Iannone (Suzuki) 11 kol před finišem své snažení (pohyboval se na začátku druhé desítky) vzdal. Zřejmě technický problém. Tito Rabat (Marc VDS) upadl.

Třetí „Dovi“ ztrácel, prvním dvěma nestačil, Danilo jel jako velký šampion, vyrovnal i poněkud jankovitou motorku. Ale Marc se mu začal přibližovat. Útok si nechal až na první zatáčku posledního kola a byl úspěšný. Petrucci už na Španělův atak nenašel odpověď a skončil druhý. Je to jeho třetí stříbro z individuálního závodu MotoGP, na triumf čeká. Bronzová příčka Doviziosa znamená, že v čele celkové klasifikace je mezi ním a Márquezem bodově srovnáno. Maverick Viñales nestačil, páté místo je pro Pirra určitě úspěchem. Zbývá pět podniků, bitva o titul bude ještě napínavá...

VC San Marina MotoGP 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 50:41,565 min
2. Danilo Petrucci Ducati Octo Pramac Racing +1,192 s
3. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team +11,706 s
4. Maverick Viñales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +16,559 s
5. Michele Pirro Ducati Ducati Team +19,499 s
6. Jack Miller Honda EG 0,0 Marc VDS +24,882 s
7. Scott Redding Ducati Octo Pramac Racing +33,872 s
8. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar +34,662 s
9. Jonas Folger Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +54,082 s
10. Bradley Smith KTM Red Bull KTM Factory Racing +57,964 s
17. Karel Abraham Ducati Pull&Bear Aspar Team -1 kolo

Průběžné pořadí MS po třinácti závodech: 1. Andrea Dovizioso 199, 2. Marc Márquez 199, 3. Maverick Viñales 183, 4. Valentino Rossi 157, 5. Dani Pedrosa 150... 18. Karel Abraham 28

Moto2

Edgar Pons a Isaac Viñales (bratr Mavericka) upadli ve warm upu kuriózně na cílové rovince nezávisle na sobě, válel se i Thomas Lüthi. Axel Pons kvůli lehkému zranění ze stejného důvodu do dnešního závodu ani nenastoupil.

Začátek klání na 26 kol nejlépe vyšel Francovi Morbidellimu, za něj se zavěsili Dominique Aegerter a Mattia Pasini, jenže ten se na něm dlouho nevozil, spolu s Lorenzem Baldassarrim havaroval. Pole position mi tak byla k ničemu. Ještě předtím spadli Luca Marini a Federico Fuligni, oba hájící barvy Forward Racing, stejně jako „Balda“, Tarran McKenzie na Kieferově suteru si lehl dokonce dvakrát! Následovali je Xavi Vierge a lídr závodu Morbidelli! Čelo tedy jelo v pořadí Aegerter – Lüthi – Oliveira, čtvrtého Nakagamiho stínoval Syahrin, který si s ním ovšem poradil. Jorge Navarro se také odporoučel k zemi, přepadl přes řídítka směrem dopředu... Dalším v seznamu se stal Japonec Nagashima a krátce po něm Oliveira ze třetí příčky! KTM nasadí do příští sezóny celkem pět strojů. Továrních i pro tým Interwetten.

Hlavní role dalších pádů si vystřihli Iker Lecuona, Andrea Locatelli, Joe Roberts (nemá nic společného se dvěma muži s přezdívkami Kenny, kteří se v historii stali mistry světa pětistovek, jde pouze o shodu příjmení) a podruhé Nagashima. Remyho Gardnera, syna šampiona půllitrů z roku 1987, ani dva výlety mimo trať s dotekem země neodradily. Čtvrtého Nakagamiho nenechal na pokoji „Pecco“ Bagnaia. Devět kol před cílem došlo k souboji dvou Švýcarů o vedení, ale Lüthi udělal chybu a Aegerter se vrátil do čela.

Předlouhý seznam odpadlíků doplnil velezkušený náhradník Alex de Aneglis, vítěz 4 GP prostřední kubatury. Kdo vyhraje? Dominique Tomovi ujel a slavil podruhé v kariéře. Vůbec poprvé v historii jakéhokoli závodu silničního MS se octli na prvních dvou příčkách reprezentanti země helvétského kříže. A to doma závodit nemohou, od tragédie v Le Mans 1955 se ve Švýcarsku jezdí jen vrchy a rallye, tedy automobilová klání. V posledním kole upadl Nakagami a v závěrečné zatáčce před cílem ještě Simone Corsi. Oba dva své stroje zvedli a dojeli si pro body, Corsi dokonce stihl Top 10. Černobílou vlaječku viděla pouhá šestnáctka jezdců.

VC San Marina Moto2 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Dominique Aegerter Suter Kiefer Racing 51:39,709 min
2. Thomas Lüthi Kalex CarXpert Interwetten +1,400 s
3. Hafizh Syahrin Kalex Petronas Raceline Malaysia +7,875 s
4. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 +21,223 s
5. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +23,849 s
6. Sandro Cortese Suter Dynavolt Intact GP +41,421 s
7. Fabio Quartararo Kalex Pons HP40 +43,107 s
8. Simone Corsi Speed Up Speed Up Racing +56,926 s
9. Khairul Idham Pawi Kalex Idemitsu Honda Team Asia +1:01,495 min
10. Jesko Raffin Kalex Garage Plus Interwetten +1:20,192 min

Průběžné pořadí MS po třinácti závodech: 1. Franco Morbidelli 223, 2. Thomas Lüthi 214, 3. Álex Márquez 155. 4. Miguel Oliveira 141, 5. Francesco Bagnaia 124...

Moto3

Livio Loi sice z kolize s Rodrigem ve včerejší kvalifikaci odešel po svých, ale vyšetření nakonec ukázalo, že si zlomil klíční kost. To znamená pro vítěze GP Indianapolis 2015 konec závodního víkendu. Ve warm upu chyběl i Albert Arenas. Enea Bastianini se z pole position dlouho neradoval, dostal penalizaci tří míst za nezodpovědnou jízdu. První místo tak získal nakonec Jorge Martín. Tresty, které změnily podobu startovního roštu, se vůbec rozdávaly jako na běžícím pásu: o tři pozice se odsunul Tony Arbolino, jeho italští kolegové Antonelli a Migno, respektive japonské trio Sasaki – Suzuki – Toba pak ztratili dvanáct (!) příček. Fenati vyhrál ranní warm up i přes vyjetí z trati, Arón Canet si včera neublížil, ovšem padal znovu... Celkem 9 jezdců se octlo na zemi, Maria Herrera kvůli tomu chyběla na startu. Fenati a Rodrigo jako jediní obhájili své kvalifikační pozice, zbytek pole se posouval.

A jak vypadala dnešní bitva? Jezdce čekalo 23 kol. Vedení se po zhasnutí červených světel ujal Jorge Martín, ale Romano Fenati jej hned od druhého okruhu nebezpečně obtěžoval. Bastianini hned havaroval a pokračuje až na druhé místo z Británie v letošních tristních výsledcích. Spadli i Rodrigo, Suzuki a Atiratphuvapat. V čele jezdila skupina tří jezdců, k prvním dvěma se přidal ještě lídr seriálu Joan Mir. Brzy převzal vedení Fenati a začal ujíždět. Jakub Kornfeil se vyšplhal na osmé místo, ale pak udělal chybu a hluboko propadl.

Něco podobného se povedlo Jorgemu Martínovi a krátce po něm i Joanu Mirovi, ale ti si jen prohodili příčky. To ještě závod nebyl ani v polovině. Dalla Porta dokonce upadl, ale pokračoval dál. Bo Bendsneyder si také lehl, stejně jako McPhee spolu s Antonellim a Danilem, všichni tři hromadně. Po nich následoval Guevara. O čtvrté místo se prali di Giannantonio, Öttl a Canet. Na trati ale nevydržel ani Jorge Martín, takže trojice rázem bojovala o bronz! Kuba se dotáhl do patnáctky a zápasil urputně, stejně jako Bendsneyder, který nasedl a pokračoval. Totéž udělal Bastianini, jenže ten si ustlal podruhé. Stejně jako Bezzecchi a později i Antonelli...

Canet vyšťouchl Öttla a pak si vyšlápl i na „Diggiho“. Šestý Ayumu Sasaki byl jedním z mnoha, kteří okusili chuť misanského asfaltu, napodobil jej Tony Arbolino. Výpadky soupeřů pomohly Kornfeilovi dostat se zpět na osmičku, před ním jeli Bulega a Arenas, daleko v čele jako robot pak Romano Fenati s náskokem 23 sekund! Kuba zdolal i Arenase, dalším „padavkou“ byl Kaito Toba. Canet se pokoušel po pádu zprovoznit motorku, ale neúspěšně. Nejzkušenější jezdec Moto3 vyhrál suverénně a stejně jako třetí Fabio di Giannantonio si neodpustil na cílové rovince efektní wheelie, Mir druhým místem potvrdil suverénní vedení v šampionátu. Kornfeil nakonec podlehl v posledním kole Bendsneyderovi, i tak je ale sedmá příčka po všech těch katastrofách úspěchem. Dojelo 15 jezdců, bodovali tedy všichni, kteří se dočkali šachovnicového praporku. Včetně Bastianiniho!

VC San Marina Moto3 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Romano Fenati Honda Marinelli Rivacold Snipers 46:24,290 min
2. Joan Mir Honda Leopard Racing +28,594 s
3. Fabio di Giannantonio Honda Del Conca Gresini Moto3 +39,035 s
4. Philipp Öttl KTM Südmetall Schedl GP Racing +55,591 s
5. Nicolò Bulega KTM Sky Racing Team VR46 +1:02,433 min
6. Bo Bendsneyder KTM Red Bull KTM Ajo +1:09,312 min
7. Jakub Kornfeil Peugeot Peugeot MC Saxoprint +1:09,984 min
8. Albert Arenas Mahindra Aspar Mahindra Moto3 +1:13,420 min
9. Andrea Migno KTM Sky Racing Team VR46 +1:22,747 min
10. Jaume Masia KTM Platinum Bay Real Estate +1:32,446 min

Průběžné pořadí MS po třinácti závodech: 1. Joan Mir 246, 2. Romano Fenati 185, 3. Arón Canet 162, 4. Jorge Martín 121, 5. Fabio di Giannantonio 117... 22. Jakub Kornfeil 14

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)