Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motory EA 288 nepoužívají podvodný software, tvrdí Volkswagen

David Bureš
Diskuze (73)
Volkswagen na základě interního vyšetřování potvrzuje, že kauza Dieselgate se netýká motorů rodiny EA 288.

Skandál o podvodech s měřením emisí je spjat s motory generace EA 189, v minulých týdnech se ale spekulovalo o tom, že podvodný software byl nainstalován i v novějších motorech generace EA 288. Nyní Volkswagen oficiálně potvrzuje, že v agregátech EA 288 pro Evropu žádné takové zařízení není.

Volkswagen to zjistil na základě důkladného interního vyšetřování. Díky tomu potvrzuje, že motory EA 288 splňující normu Euro 5 nejsou vybaveny podvodným systémem, který by zakazovaly platné normy.

EU sice zakazuje používání zařízení odpojující systémy snižující emise, zároveň ho ale ve třech případech povoluje, a to pokud je nutné pro ochranu motoru proti poškození, pokud funguje jen při startování motoru nebo pokud jsou podmínky jeho užití zahrnuty do zkušebních postupů při měření vypouštěných emisí.

Volkswagen tak tvrdí, že všechny agregáty EA 288 jsou v souladu s evropskými zákony. Již dříve automobilka potvrdila, že motory EA 288 splňující nejnovější normu Euro 6 jsou v pořádku a neporušují žádné nařízení unie.

Ve vydané tiskové zprávě je zdůrazňováno, že motory EA 288 splňují evropské normy. Už dříve totiž vyšlo najevo, že vozy pro USA modelového roku 2016 (s jednotkou rodiny EA 288) využívají pomocné zařízení kontroly emisí.

Koncern nadále řeší, jak se s kauzou vypořádat a jak se podvodného softwaru zbavit. Postižené automobily začnou být svolávány do servisů od ledna 2016, servisní zásah bude poskytován zdarma. Volkswagen nejprve o potřebných krocích informuje příslušné úřady, hned poté se o svolávací akci dozví i majitelé zasažených automobilů.

Zákazníci VW Group si již mohou zjistit, zda se jich svolávací akce bude týkat. Značky Audi, Seat, Škoda a Volkswagen postupně zveřejnily webové stránky, které po zadání VIN kódu auta prozradí, zda je příslušné vozidlo vybaveno softwarem obcházejícím měření emisí.

David Bureš
Diskuze (73)