Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na kaucích za palubní jednotky získal stát 615 milionů korun

redakce AUTO.CZ

Na propadlých kaucích u nevyužívaných a nevrácených palubních jednotek vybral stát 615 milionů korun. Prostřednictvím takzvaných OBU jednotek platí v tuzemsku mýtné kamiony a autobusy. Ponechat si kauci za téměř 400 tisíc nevyužívaných jednotek umožnila státu změna zákona platná od předloňského září, uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Uvedená částka byla vybrána od doby platnosti změny zákona.

Zatím ale stát podle zákona nemůže tyto jednotky vyřadit ze systému a nemůže rovněž nechat propadnout nevyužité předplacené mýtné. Adeptem na vyřazení z databáze by přitom ze 788 tisíc palubních jednotek bylo čtvrt milionu kusů, které jejich majitelé nevyužili déle než rok. Za jejich udržení v provozu prostřednictvím ŘSD platí stát společnosti Kapsch zhruba 57 milionů korun ročně. Jde o náklady na udržování registrů a rozpočítané náklady na provoz sítě distribučních míst.

Počet registrovaných jednotek dále roste a každý měsíc jich přibývá kolem pěti tisíc. Dalším nákladem jsou pravidelné obměny nefunkčních a porouchaných jednotek. Jen pro letošní rok se předpokládá, že takzvaná repase 60 tisíc jednotek vyjde stát na bezmála 49 milionů korun. S těmito parametry státní zakázky pro poskytovatele tuzemského mýta, společnost Kapsch, na jednání vlády seznámil kabinet ministr dopravy Dan Ťok.

Nákup palubních jednotek musí stát pořizovat pouze u společnosti Kapsch, protože ta je jediným poskytovatelem mýtného systému. Její monopol plánoval předchozí šéf dopravního resortu Antonín Prachař prolomit zavedením takzvané jednotné elektronické mýtné služby. Ta umožní všem dopravcům v EU vyžívat pouze jednu jednotku na místo mnoha národních systémů. Spuštění evropské mýtné služby ale současné vedení resortu odložilo na začátek roku 2017.

Naproti tomu chce vyřešit problém spojený s vyřazováním nepoužívaných jednotek a nemožností nechat propadnout dlouhodobě nevyužité předplatné mýta. Příslušnou změnu zákon plánuje úřad iniciovat během letošního roku.

redakce AUTO.CZ