Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slováci zavedou v roce 2015 elektronické dálniční známky

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Dálniční známky na Slovensku bude vedle papírových nálepek od ledna 2015 možné kupovat i elektronicky prostřednictvím internetu. Klasické známky Slováci postupně zcela zruší.

Elektronickou známku bude možné koupit přes mobilní telefon nebo přes internet. Přitom však bude potřeba se zaregistrovat do nového elektronického systému, a to bez ohledu na to, zda si motoristé budou chtít pořídit známku klasickou, nebo elektronickou. Zde uvedou údaje o zemi, kde je automobil registrován, evidenční číslo, typ vozu a druh a platnost dálniční známky. Známku budou moci Slováci zaplatit bankovní kartou nebo bankovním převodem, na prodejních místech i hotově.

"V systému bude uložené, že tato SPZ má zaplacenou dálniční známku," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Kóňa. Elektronické dálniční známky budou podle něj kontrolovat kamery, které nasnímají poznávací značku vozu a porovnají ji s databází elektronických dálničních nálepek. Za nezaplacení známky bude hrozit pokuta 300 eur (7700 korun), při opakovaném porušení do jednoho roku o sto eur více.

Ceny známek pro rok 2015 ještě nejsou jasné. Pro příští rok by cena dálničních známek i délka jejich platnosti měla zůstat stejná jako letos. Desetidenní známka pro vozy do 3,5 tuny nyní stojí deset eur (zhruba 258 Kč), měsíční 14 eur a roční 50 eur.

Zrušení papírových dálničních kuponů zvažuje i české ministerstvo dopravy. Jeho mluvčí tento měsíc uvedl, že nástupcem těchto kuponů by mohl být kamerový systém rozpoznávající registrační značky vozidel a kontrolující, zda mají zaplaceno. Také se prý uvažuje o využití technologie, která se používá například k označení zboží v obchodech a při bezhotovostních platbách.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
25. 8. 2013 09:56
Re: VB
Se stejným argumentem bys mohl přijmout také například odposlechy bez souhlasu soudu, nebo rovnou preventivní odposlechy. Všechno lze zneužít. Ne že ne.

Pokud jde o známky... už jsem párkrát napsal, že je rád nemám. Být státem, přemýšlím o kombinaci silniční daně a silničních známek (do nějaké míry elektronických). Daň by se platila za každé registrované vozidlo (šlo by se na to dívat tak, že každé registrované vozidlo musí mít známku; aby náhodou nedocházelo k diskriminaci :-) ), známky by byly pro cizince. Známky by tak šlo kontrolovat na hraničních přechodech (automatickým systémem). A nikdo v celé zemi by nemusel řešit, jestli má vozidlo zaplaceno, nebo nemá zaplaceno. Seznam dlužníků máš a cizí si můžeš chytnout při vstupu na území. Beru čistě osobní dopravu, aby bylo jasno.
25. 8. 2013 08:38
Re: VB
nuti vas niekto jadist po slovenskych dialniciach
nuti vas niekto jazdit po dialniciach svojim autom?

kecy o sledovani su smiesne - asi nepouzivate internet, smartphone (a vlastne aj obycajny mobilny telefon). Mne osobne je uplne suma fuk ak system odfoti moju znacku v sobotu 25.8 o 8.30 niekde pri Trencine. Fakt mi to je jedno. Kokain, cigarety a dokonca ani pohonne hmoty nepasujem a tak je ta informacia nezaujimava pre vsetkych moznych ludi.

V tomto systeme vidim obrovske plus pretoze namatkovo na odpocivadlach vidim, ze poliaci jazdiaci tranzit cez SR nemaju v polovici pripadov dialnicnu znamku. Ak tam bude fungovat aj cast B teda represia, budem len rad
24. 8. 2013 20:51
Re: Bolo na case
Len skoda ze nebude aj jednodnova alebo trojdnova
Avatar - Ada je zase tady
24. 8. 2013 20:12
Re: VB
Plíživý nástup totality :no:
24. 8. 2013 19:53
Re: Bolo na case
keby sa na tom prechode nenabalil niekto o dalsich 100milionov eur...nemal bych nic proti...ale na slovensku so smerom... :no: