Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nástupce Hondy Legend představen!

Michal Fokt
Diskuze (16)
V New Yorku se představil prototyp vozu Acura RL, dvojče modelu Legend... (doplněno o 2 plakáty)

Přestože mnozí předvídali modelové řadě Legend konec, Honda je vyvedla z omylu a představila vůz diametrálně odlišný od stávajícího provedení. Přídi dominuje opět pětiúhelník masky chladiče, tentokrát však méně výrazný, navíc zjemněný v dolní části chromovanou lištou, šípovitý tvar krycího skla už patří u Hondy a Acury ke klasice, novinkou jsou adaptivní světlomety. Nelze přehlédnout ani směrová světla ve zpětných zrcátkách.

Firma sice neposkytla žádný snímek vozu z boku, nicméně z předobočního i zadobočního pohledu je znát štíhlost a sportovní švih karoserie, postavené na dvacetipalcových kolech 255/35. Do boků zasahují širokým klínem i zadní svítilny. Záď se trochu inspirovala současnými BMW, spodní linie oken se také snižuje ke svítilnám a nad ní je velmi decentně vytažena horní hrana víka zavazadlového prostoru.

Opravdu velmi zdařilý je interiér, v němž lišty z pravého dřeva velmi dobře rozbíjejí plochu přístrojové desky, její horní část je zhotovena ze „světlopožírajícího“ materiálu, na pohled podobného tomu u BMW Z4. Tvarově zdařilý volant a kruhové přístroje připomínají sportovní image značky, středová konzola pak dodává vnitřku potřebné oživení. Zadní sedadla jsou elektricky nastavitelná, o ozvučení se stará BOSE, novinkou je komunikační systém Onstar, zavedený GM.

Podvozek využívá již popsaný systém pohonu všech kol SH-AWD, systém jízdní stability VSA, pod kapotou ne bude nacházet šestiválec 3,5 l o výkonu 300 koní, spřežený s pětistupňovým automatem se sekvenčním řazením pádly pod volantem. Acura také v modelu RL anoncuje použití nové velmi bezpečné konstrukce karoserie ACE (Advanced Compatibility Engineering).

Velmi zajímavé jsou rozměry RL – délka 4915 mm, šířka 1845 mm a výška 1450 mm spolu s rozvorem ho řadí přesně mezi vyšší střední třídu (BMW5 a Mercedesu-Benz E) a luxusní vozy (BMW7, M-B S), až trh ukáže, zda osloví spíše klienty jedné, nebo druhé třídy.

Legend/Acura RL se tedy dočká svého nástupce po dlouhých devíti letech, do Evropy se totiž dostane až na jaře 2005.

Michal Fokt
Diskuze (16)