Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německé mýtné se zřejmě bude vztahovat jen na dálnice

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
Mýtné pro zahraniční osobní auta by se mělo vztahovat jenom na německé dálnice. S odvoláním na zdroje z vlády to uvedla televize n-tv.

Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt by měl představit návrh příslušného zákona v nejbližších dnech. Je to další v řadě návrhů na zpoplatnění jízd po Německu, s nimiž vláda za poslední rok přišla. Ještě v červenci ministerstvo dopravy hovořilo o zavedení mýtného na všech silnicích v zemi.

Ministr stejně jako u předchozích plánů na zavedení mýtného očekává, že se za užívání dálnic bude platit od roku 2016. Podle jeho předpokladů by měla nová forma poplatků vynést Německu ročně přes 300 milionů eur (8,3 miliardy korun). U plánu na zpoplatnění všech silnic počítal Dobrindt s výnosy pro stát kolem 600 milionů eur ročně.

Zavedení mýtného pro zahraniční řidiče patřilo mezi hlavní volební sliby bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), která ho loni prosadila i do vládního programového prohlášení. Dobrindt letos v červenci představil první podrobný návrh zákona, podle kterého měli cizinci platit na všech silnicích. Proti takové formě mýtného se ale zvedl protest především v pohraničních regionech, kde se starostové obávali ztrát kvůli odlivu zahraničních zákazníků.

Na počátku září Dobrindt ustoupil tlaku koaliční Křesťanskodemokratické unie (CDU) a navrhl zpoplatnění dálnic a silnic první třídy. Podle nejnovějšího návrhu by se mělo mýtné platit už pouze na dálnicích.

Německým řidičům se má cena dálniční známky stejně jako podle původního návrhu kompenzovat slevou na dani z vlastnictví motorového vozidla.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
Avatar - Emel
2. 11. 2014 12:25
Re: znamka nebo mytne?
Teoreticky ano, fakticky je ale vliv Německa v EU hodně silný a tím i jeho vyjednávací pozice.
Avatar - Emel
2. 11. 2014 12:24
Re: znamka nebo mytne?
Ve výsledku to nesmí být diskriminační. Daleko zajímavější je to samozřejmě pro autobusy a náklaďáky...

Pokud to Německo samo prezentuje tak, že "zavede mýto jen pro cizince", pak to je porušení této zásady... bez ohledu na to, jak se to technicky provede.
Avatar - Bully_
1. 11. 2014 14:00
Re: znamka nebo mytne?
Svou osobni frustraci z politiky obecne bez resit na prislusna mista, tady se ted probira jine tema.
Pokud budeme prispivat k tematu, tak se k tehle konkretni diskriminaci velmi hlasite vyjadruji konkretni staty= primi sousede Nemecka, zadna EU (ale to uz se opakuju, staci pozorneji cist). A svym zpusobem "vyhrozuji" Nemecku konkretnimi protiopatrenimi, pokud chce zavadet podobnou politiku. Kdyby to bylo tak jednoduche, zavedli to uz davno a neodkladaji to kazdy rok zase o rok dal. Dokud nebude zpoplatneni dalnic/silnic v D v ramci obecne platneho pravniho radu (ktery chrani i ty porad "diskriminovane a druhorade obcany v kolonii zvane Ceska Republika", kdyz se tak citis), tak se nic nedeje. Nemusis mit strach, do te doby porad muzes jezdit nakupovat k patricijum do Drazdan zadarmo ;-)
1. 11. 2014 11:45
Re: znamka nebo mytne?
No jo, ale jen pro náklaďáky. Pro koupení dálniční známky pro osobní auto u nás nepotřebuješ vůbec nic.
1. 11. 2014 11:06
Re: znamka nebo mytne?
Clovece nestastna, tzv. "evropsky pravni rad" je zavazny pouze pro kolonie typu Ceska republika, plnohodnotni clenove EU ho resit nemusi. Jedine co Nemecko potrebuje je se nejakym zpusobem dohodnout s druhou polovinou rozhodovaci skupiny EU a sice s Francii, jakmile se tohle poresi a Francouzi nebudou mit s tim mytem/znamkami problem, tak se to proste zavede a nejakou diskriminaci nikdo resit nebude.
Nemecko uz tedka uplne suverene porusuje spoustu narizeni z Evropske unie at uz formou vyjimek nebo proste ignorovanim takovych narizeni a nikomu to nevadi. Francie nesplnuje ani ty nejzakladnejsi narizeni EU a to vcetne tech z puvodni zakladaci smlouvy tykajicich se lidskych prav a nikdo s tim nema zadny problem.