Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německý Bitter připravuje vlastní Corvette Shooting Brake

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Bitter pro autosalon v Ženevě připravuje nový Shooting Brake, jehož základem se stane aktuální Chevrolet Corvette Stingray.

Bitter je dnes mimo okruh svých příznivců a zákazníků téměř zapomenutou automobilovou značkou, jejíž specialitou je stavba vlastních vozů a úpravy sériových modelů s technikou koncernu General Motors v čele se zástupci značky Opel, jimž se věnuje dodnes.

Zásadní novinkou značky Bitter, jejímž prostřednictvím budou do jisté míry připomenuty i její neslavnější modely ze sedmdesátých a osmdesátých let dvacátého století, se má stát nový Shooting Brake na základech sedmé generace modelu Corvette Stingray značky Chevrolet.

Bitter prozatím pouze prostřednictvím svého profilu na sociální síti Facebook uvolnil dvě vizualizace připravované novinky. Zároveň s nimi potvrdil, že výstavní premiéra se odehraje na autosalonu v Ženevě a uvedl, že plánuje výrobu pouze dvaceti exemplářů, z nichž jsou již nyní dva rezervovány.

Nový Shooting Brake má být podle vizualizací a dostupných informací vlastní kreací značky Bitter se svébytným designem přídě i boků a především zadních partií karoserie. Nemá se tedy jednat o pouhé převzetí Callaway AeroWagen německou značkou pro evropský trh.

V souvislosti s prvními informace o připravované novince značky Bitter lze stručně připomenout její historii, která se začala psát jejím založením v roce 1971. Mezi výrobce automobilů se ovšem zařadila až o dva roky později, když uvedla Bitter CD. Toto kupé svými ladnými tvary připomínalo italská GT, ale jeho základem byl podvozek velkého sedanu Opel Diplomat ve spojení s vidlicovým osmiválcem GM o objemu 5,4 l a později 5,7 l.

Bitter CD se v nabídce své značky udržel až do roku 1979 a má na svém kontě téměř čtyři stovky prodaných exemplářů. Nástupce v podobě modelu SC, který tvarem své karoserie připomínal Ferrari 365 GT 2+2 a jeho nástupce v podobě modelů 400 a 412 byl uveden právě v roce 1979. Dvoudveřové kupé doplnil v roce 1981 kabriolet a v roce 1984 i sedan. Celkem vzniklo do konce osmdesátých let téměř 490 vozů všech provedení.

Devadesátá leta přinesla útlum produkce značky Bitter, i když v její nabídce byl poměrně atraktivní Type 3, který byl nabízen jako kabriolet a sedan. Na počátku jednadvacátého století prezentoval Bitter prototyp CD II, jehož základem bylo australské kupé Holden Monaro, ale k výrobě nedošlo. Za prozatím poslední vlastní model značky Bitter lze považovat sedan Vero z let 2007 až 2012, který využíval techniku značky Holden.

Bitter i po ukončení vývoje a produkce vlastních modelů stále funguje a v jeho vedení figuruje 85letý zakladatel Erich Bitter spolu se svým synovcem Marcusem Bitterem. Dnes má tato společnost ve své nabídce několik upravených modelů značky Opel, které charakterizuje především maska chladiče se stylizovaným písmenem B.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme