Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Skyline za miliony? Tenhle kousek je vzácnější než Ferrari!

Stanislav Kolman
Diskuze (7)
Poslední Nissan Skyline opustil výrobní linku před dlouhými patnácti lety. Přesto (nebo spíše právě proto) je dodnes velmi žádaným vozem. Tento konkrétní kousek je však nesmírně vzácný a může vás přijít na pořádný balík.

Nissany Skyline R34 zažívají v posledních letech doslova boom. Zatímco ještě před nějakým časem přišla jeho běžná verze na sumu kolem tři čtvrtě milionu korun, dnes už si zájemci o stejné auto musí připravit alespoň dvojnásobek.

Tento kousek je ale mnohonásobně dražší. Nejde totiž o obyčejné R34, ale o specifikaci GT-R V-Spec II Nur R-Tune. Co přesně to znamená? V-Spec II je ostřejší variantou GT-R s modernizovanými brzdami, odpružením a pohonem všech kol. Přídavek Nur zase avizuje limitovaný počet silnějších pohonných jednotek. A hádáte správně, označení je inspirováno legendárním okruhem Nürburgring. Nissan vyrobil 718 těchto okruhům uzpůsobených aut a dalších 285 kusů specifikace M.

A R-tune? Pokud zákazníkům nestačily již tak úctyhodné specifikace auta, mohli sáhnout po úpravách od společnosti Nismo. Ta jednotlivé díly nabízela zvlášť, případně ve dvou upgradových stupních – S-tune a R-tune. Čísla nejsou oficiálně doložena, ale odhaduje se, že Nismo provedlo mezi 25 až 30 úpravami všech R34 GT-R. Součástí změn bylo například vyladění výkonu z původních 280 na 450 koňských sil. Nyní už je jasné, proč je tento konkrétní kousek tak vzácný.

Za sedmnáct let existence toho přitom bílý Skyline moc nenajezdil, tachometr ukazuje lehce přes 30 tisíc najetých kilometrů. I tak ale vůz před prodejem prošel kompletní renovací a není divu, že je nabízen za v přepočtu téměř 5,5 milionu korun! To je o 444 tisíc korun více, než za kolik ve stejném showroomu koupíte nové Ferrari Scuderia.

Pokud byste o tento krásný kousek měli zájem, je nutné zmínit jednu podstatnou věc, která dělá tento model ještě vzácnějším. Má totiž pravostranné řízení. Ale nemusíte zoufat, od roku 2014 je v České republice možné takový vůz přihlásit, provozovat a následně i prodat. Dříve bylo něco takového možné jen s výjimkami pro veterány.

Stanislav Kolman
Diskuze (7)
Avatar - lamal
19. 7. 2017 16:44
Re: R34
>:D
19. 7. 2017 15:06
Re: R34
Přesně tak, jak říká "JDM", Skyline se jako LHD nevyráběl a vše co je RHD je jen konverze. Tudíž větu, že to z něj dělá ještě vzácnější auto je nesmysl. :-)
Avatar - JDM
19. 7. 2017 09:36
Re: R34
Já bych to rovnou zavezl klukům do kageki racing, prej k nim jezdí ti co si to nechali v Polsku předělat udělat pořádně
19. 7. 2017 08:08
Re: R34
Poliaci ti za par supov prebuchaju colant na tu spravnu stranu :-)
Avatar - JDM
19. 7. 2017 06:20
Re: R34
V Německu jich je. I sedany, bohužel všechno rhd.