Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Noble M600 Speedster: Otevřený supersport z Albionu stojí 7,2 milionu korun

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Britský výrobce supersportů Noble se pochlubil otevřeným M600 v definitivní verzi na Festivalu rychlosti v Goodwoodu. Zadarmo rozhodně není.

Firmu Noble vede v současnosti Pete Boutwood. Bílý prototyp M600 Speedster se objevil poprvé už na Autosport International v lednu 2015. Od birminghamské výstavy se změnilo na exotickém voze pramálo. Došlo k decentním úpravám zadních partií, byly uhlazeny tak, aby se uprostřed uložený agregát lépe chladil. Design auta je pořád tak trochu stará škola, ale to mu na půvabu rozhodně neubírá, ba právě naopak.

Buďme rádi, že spousta britských „garážistů“ stále existuje a nebojí se toho.

Od již vyráběného kupé se Speedster liší odnímatelnou střechou, její odejmutí či instalace trvá při troše cviku jen půl minuty. Ruční, samozřejmě, stačí uvolnit dvě západky. Nikde na ní není v interiéru místo, takže majitel musí navíc sledovat počasí, případně nasadit plátěnou, kterou dostane též. Do síťky za dvojici kožených sedaček se pevný kus rozhodně nevejde.

M600 určený pro jízdu s větrem ve vlasech, když tedy bude hezky, pohání vidlicový osmiválec Yamaha 4,4 l se dvěma turby a výkonem 485 kW (659 k) v 6800 otáčkách. Speedster se sekvenční převodovkou ovládanou páčkami pod volantem umí jet přes 322 km/h, výrobce ale slibuje na přání v budoucnu i manuální skříň. Tedy pokud pro ni najde dost zájemců, aby se mu to vůbec vyplatilo. Moderní dvouspojkové ústrojí se určitě nechystá.

Interiér v kombinaci béžové a černé vypadá efektně, volant najdeme samozřejmě vpravo, protože Britové na rozdíl od nás jezdí po té správné straně silnice. Otevřený M600 se začne prodávat ještě letos, odhadem za 220 tisíc liber (7,2 milionu korun). Nejdříve však ještě musí projít bariérovými zkouškami, homologační proces není zdaleka u konce. V Goodwoodu prezentovaný exemplář byl stále pouze prototypem, ale už těsně předprodukčním.

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Avatar - CarlosOstrava
30. 6. 2016 12:51
Re: volvo - yamaha
LHD byl k vidění třeba i v Topgearu. Hammond musel vyměnit auto, jelikož se mu rozpadla spojka v Itálii ;-)
Avatar - Hammunasakra
30. 6. 2016 11:47
Re: volvo - yamaha
Tak to mi uniklo = pamatuju opakovaný povzdechy že neexistuje
Avatar - eLzyx
30. 6. 2016 11:35
Re: volvo - yamaha
LHD verze M600 (coupé) existuje a to delší dobu. První kus šel do Monaco někdy v roce 2011.
Avatar - Hammunasakra
30. 6. 2016 11:26
Re: volvo - yamaha
Moderní dvouspojkové ústrojí se rozhodně nechystá = to je co za větu? A proč tam boha vůbec je? >:D

Plus chybí zmínka že Noble je fantastická kára = bohužel jen s řízenim vpravo, kontinentální verze neexistuje :-|

Myslim že ten motor se dá vyrábět jako kusovka = netušim jestli třeba Yamaha která se podílela na jeho vývoji
Avatar - eLzyx
30. 6. 2016 11:21
volvo - yamaha
docela by mě zajímalo, jestli se tyhle V8 ještě vyrábí, nebo jestli po ukončení výroby pro Volvo nakoupilo Noble vagon motorů do zásoby.