Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novela silničního zákona nařídí odklízení sněhu z automobilů

Jan Mička
Diskuze (72)
Připravovaná novela silničního zákona si posvítí na řidiče i chodce. V zimě budeme mít povinnost odklízet ze svých vozů sníh.

V zimním období se na silnicích setkáváme se vším možným. Někteří „střelci“ riskují na sjetých zimních, nebo dokonce letních pneumatikách, jiní za snížené viditelnosti svítí jen denním svícením a často potkáváme také vozy s pořádnou kupou sněhu na střeše. Novela silničního zákona by si měla s posledním bodem poradit.

Podle informací serveru iDnes.cz bude v novele silničního zákona přímo zmíněn odstavec, který řidičům nařídí odklízení sněhu a námrazy z karoserie vozidel před jízdou. Zamezit by se tak mělo situacím, že z před vámi jedoucího auta bude odpadávat sníh, případně kusy ledu, což může být v provozu velmi nebezpečné. Zároveň se také zatne tipec těm, kteří si na sklech odklidí pouze malé průzory.

Podle zpravodajského serveru by se ale mohlo stát, že velmi přísní policisté budou v souvislosti se sněhem bazírovat na velmi malých detailech. Šéf organizace BESIP Martin Farář však uvedl, že pokuta řidičům hrozí již dnes. Jízda s neodklizeným autem vás pak může na místě stát až 2.000 korun a ve správním řízení můžete zaplatit až o 500 korun více. S bodovou sankcí se však nepočítá.

V souvislosti s novelou zákona možná připadne nová povinnost také chodcům, jdoucím po krajnici v neosvětlené oblasti. Ti by totiž měli nově nosit reflexní vesty. Podle ředitele dopravní policie Tomáš Lercha se totiž v listopadu stává na silnicích 1. třídy nejvíce nehod mezi 16. a 18. hodinou. Pro úplnost uvedeme informaci zpravodajského serveru: v průběhu října zatím na silnicích zemřelo 53 lidí, meziročně o šest více.

Kromě povinností se však řidičům v jedné věci ulehčí. Dosud totiž podle zákona nebylo možné předjíždět pomalu jedoucí cyklisty v úsecích s plnou středovou čárou. Tomu by mělo být konec, protože se podle Martina Faráře nejedná o vážný přestupek. Stejně jako všechny zmíněné změny však musí i tato projít vládním schválením.

Jan Mička
Diskuze (72)
3. 1. 2015 18:19
U nas je to uz lepsie
Vela soferov si vdaka tomuto zakonu konecne ocisti pred cestou auto.
Tych blbeckov, co len stieracmi prehrabli predne sklo a vystarovali, som uz dlhsie nevidel.
A este cele sklo zahmlili, lebo cez ten priezor nevideli a boli nalepeni uplne vpredu.
P.S. Velmi som sa minule bavil, ked jeden krpec na BMW X5 cistil strechu auta. Tancoval na spickach a pucoval bez metlicky rukavom, zatial co mu policajt v teplucku vypisoval pokutu. :-)
3. 1. 2015 18:08
Re: Naprosto zbytečné.
Mna tiez vytaca, ked predo mnou ide vecer auto so zapalenymi zadnymi hmlovkami a ked este na krizovatke tlaci brzdu ako blby, tak mam chut vystupit tie svetla mu vytlct.
2. 11. 2014 21:18
Re: Diskuse
To si tady vyjmenoval celý politický spektrum :-) Ještě ti v tom výčtu chybí zlodějská ODS a ze zkrachovalejch ODSáků postavená TOP09. No když mohl velkej komouš Drábek dělat ministra a Vondra ministra, tak co by nemohl Babiš. Alespoň se snaží to tady dát trochu dohromady. Teda působí tím dojmem, možná se pletu a záhy mě zklame.
Avatar - Deathstar
1. 11. 2014 12:32
Re: Diskuse
Jako člověku, který je pravicově konzervativní , mi z politického hlediska mnohem víc než Babiš vadí levičáci jako KSČM, ČSSD, Piráti. A pak takový ti extrémní dementi jako Úsvit, DSSS nebo Svobodní...

Babiš je pro mě politicky ještě stravitelný, silně mi ale vadí z hlediska morálního, takováhle minulost na takovémhle postu, to už je fakt na mě moc. Asi tak
1. 11. 2014 00:16
Re: Naprosto zbytečné.
U Renaultu to není vada ale vlastnost ;-) ale faktem je, že jsem ještě neměl auto, který by alespoň trochu nerosilo kolem vany nebo pod deklem vačky. To ale není nic co by bylo na závadu. Prostě to beru, že to tak je. To už by musel pořádně chcát olej aby to kapalo až na zem.