Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Citroën C3 živě z Lyonu: Jedno velké WOW!

Jan Mička
Diskuze (76)
Třetí generace Citroënu C3 se svým vzhledem řadí spíše ke crossoverům, duší však stále zůstává malým městským modelem. Vůz jsme si poprvé prohlédli v Lyonu, druhém největším městě Francie.

Citroën C3 patří k těm mladším zástupcům segmentu malých vozů. První generace, která svým vnějším vzhledem silně připomínala legendární „kachnu“ 2CV a na jejím základu vzniknul také excentrický polokabriolet C3 Pluriel, byla uvedena teprve v roce 2002, a o sedm let později, konkrétně v červnu 2009, uvolnila místo nástupci. I jeho dny jsou však už pomalu sečteny a zrovna včera, možná trochu symbolicky v červnu 2016, došlo k vůbec prvnímu oficiálnímu odhalení zbrusu nové třetí generace. Vyrazil jsem za ní do francouzského Lyonu a upřímně řečeno mi vzala dech.

Je to ještě vůbec typický zástupce segmentu malých vozů, ptám se sám sebe, nebo už i tento model konvertoval k čím dál více oblíbenějším crossoverům? „A“ je správně! Nová C3, přestože si co do vzhledu bere hodně z revolučního C4 Cactus, je stále konkurentem fabie, pola nebo corsy, ve srovnání s nimi ale útočí na zrakový smysl člověka zbraněmi mnohem těžšího kalibru. Však má také co obhajovat – jde o nejprodávanější citroën (zhruba každý pátý v Evropě prodaný citroën je C3), pro který se od roku 2002 rozhodlo více než 3,5 milionu zákazníků. Což je podobné, jako by v něm jezdil každý třetí obyvatel České republiky…

Proč jsem na začátku spekuloval o crossoveru, si asi velmi jistě dovedete sami odvodit. Plastové lemy blatník a nárazníků, horizontálně členěná přední část s dělenými světlomety, velká kola, ochranné prvky Airbump vyrobené z termoplastického polyuretanu… přesně tohle jsou hlavní prvky modelu C4 Cactus, který je jako crossover stylizován. Nová C3 vyrostla na vylepšené platformě PF1, tedy stejném základu jako předchůdce, a míří na ještě mladší klientelu než doposud. Ta excentrický vzhled zcela jistě ocení, pravdou však zůstává, že ne všechny nové C3 vypadají jako tak na úvodním obrázku.

Kupříkladu prvky Airbump nebudou součástí prvních dvou výbavových linií, přičemž ta úplně základní se musí obejít také bez plastových lemů blatníků. Od třetí výbavy pak lze bez příplatku objednávat dvoubarevné provedení laku karoserie. Jde o informace zachycené během tiskové konference, v závislosti na daném trhu se tedy může nabídka lišit.

Tohle auto může být snad úplně vším, jenom ne nevýraznou tečkou v davu konvenčních městských přibližovadel. Zejména při zadním pohledu si nemohu nevzpomenout na nové Audi Q2, za to ale mohou rozměrově menší svítilny a barevně odlišná střecha. V nabídce bude celkem devět laků karoserie a trojí provedení střechy, barva střechy se navíc promítá také do dalších detailů karoserie, jako jsou lišty okolo předních mlhovek, kryty vnějších zpětných zrcátek nebo kolem ochranných prvků Airbump. Jsem docela zvědavý, jak bude navenek působit úplně základní verze, čtyři v Lyonu představené kousky si mě však dokázaly velmi rychle získat.

Statické premiéry se účastnily odhadem tak čtyři stovky lidí, prodrat se do jednoho z vystavených kousků, natož se v něm pokusit vyfotit, proto nebylo lehké. Nakonec se však podařilo a musím říct, že zejména přední část interiéru se hodně povedla. Jak je v tomto segmentu zvykem, sedí se o něco výše nad podlahou, samotná sedadla bych ale z fleku přejmenoval na křesla. Jsou široká, pohodlná, svým designem a měkčími výplněmi připomínají ta v cactusu, o zcela identické kousky se však nejedná.

V ramenou přibyly mezigeneračně asi dva centimetry a výplně dveří s koženými popruhy pro zavírání naštěstí neubírají prostor pro lokty nebo stehna. Přístrojový štít je klasický, analogový s rychloměrem a otáčkoměrem, sedmipalcový dotykový displej je hned po ruce, a startovací tlačítko (novinka v rámci modelu) najdete hned pod ním. Kokpit je moderní, sestavený z tvrdých, avšak hezky vypadajících a kvalitně zpracovaných plastů, přičemž jediným vítězstvím designu nad praktičností lze nazvat titěrný prostor mezi středovou konzolou a sloupkem řízení, kde se bude řidič opírat pravým kolenem. Musel jsem se posunout více dozadu, abych neměl otlaky od tvrdého obložení, menší postavy (měřím 190 centimetrů) však tento fakt možná ani nezaznamenají.

Na skok jsem se přemístil také dozadu, i navzdory mezigeneračními prodloužení rozvoru o 74 milimetrů jsem zde však nadbytek prostoru v podélném směru nenašel a koleny se téměř dotýkal předního opěradla. Znát bylo také zmenšení výšky karoserie o 54 milimetrů (nová C3 je vysoká 1470 milimetrů), a to zejména nad hlavou, kterou jsem se téměř dotýkal stropu. Kdepak, tohle auto nebude pro dlouhány, naštěstí je však připraveno slupnout 300 litrů zavazadel (objem kufru se mezigeneračně nezměnil). Nákladová hrana leží ve výšce 760 milimetrů a kufr je situován spíše do hloubky než délky (na délku má 660 milimetrů), potěší však šířkou 1040 milimetrů v nejužším místě a 190centimetrovou průchozí výškou pod otevřeným zadním víkem.

Novou C3 lze bezesporu hodnotit jako revoluci v segmentu malých vozů. Jejich design se obecně zlepšuje, už není tak uniformní a dává dostatek prostoru pro individualizaci, citroen ale vsadil na všechno a vůbec bych se nedivil, kdyby C3 v budoucnu brala nejednu cenu za design. Je malá, roztomilá, emotivní, a možná i trochu šílená, celkově jí to ale velmi sluší a zejména pak v přímém srovnání s předchůdcem.

Funkce jako Apple CarPlay, MirrorLink a Android Auto už má dneska kdekdo, HD širokoúhlá kamera s vnitřní pamětí 16 GB umístěná pod vnějším zpětným zrcátkem je však naprostá pecka. Můžete na ni fotit, natáčet a výsledek pak sdílet na sociálních sítích (lze pouze po zastavení). Hodí se ale také pro šmírování silničního dobytku a v případě autonehody pořídí záznam 30 sekund před a minutu po incidentu (kamera natáčí ve smyčce a pak si pouze uloží potřebná data). U nás to nebude problém, v Rakousku, Dánsku, Švédsku, Alžírsku, Libanonu, Jižní Africe a Egyptu však systém naráží na legislativní omezení.

„Novou C3 dle mého názoru charakterizuje důraz na individualitu, kupříkladu dvoubarevné provedení exteriéru, ochranné prvky Airbump. Přední sedadla podléhají filozofii Citroën Advanced Comfort a cestující ocení zejména míru jejich pohodlí. Současnou C3 si oblíbily hlavně ženy, nová generace je však cílena na mladé ženy i muže ve věku od 25 do 30 let,“ řekla pro Auto.cz Lenka Martinová, tisková mluvčí značek Citroën a DS pro Českou republiku. „Základní cena vozu by se mohla pohybovat okolo 250.000 korun,“ doplnil František Neumann, šéf českého zastoupení značek Citroën a DS. Jak vidno, cenová politika se bude velmi podobat modelu 208 od Peugeotu, přičemž v plánu je i nabídka operativního leasingu pro soukromníky.

Tento necelé čtyři metry dlouhý vůz budete moci poprvé vidět na podzimním autosalonu v Paříži, nedlouho na to proběhnou v Barceloně první novinářské testy, kterých se samozřejmě budeme účastnit. Na českém trhu bude C3 k mání z kraje příštího roku, přičemž do roku 2018 je v plánu u nás prodat asi 2000 exemplářů.

Odhadovaná základní cena se vztahuje k atmosférickému litrovému tříválci Pure Tech 68 (používá jej také Toyota Aygo) s manuální pětistupňovou převodovkou. Dvanáctistovky od PSA se budou nabízet ve verzích se 60 (atmosférická) a 81 kilowatty (přeplňovaná), přičemž tu silnější lze kombinovat také s automatickou šestistupňovou převodovkou Aisin (EAT6, standardně se šestistupňovým manuálem). Zajímavostí jsou šestnáctistovky BlueHDi. Mají výkon 55 a 74 kW, i v takto malém automobilu však v zájmu lepších emisí disponují vstřikováním močoviny. Prostřední z nabízených agregátů Pure Tech bude k dispozici také v provedení na LPG. Kompletní technická data zatím ještě nejsou k dispozici.

Jan Mička
Diskuze (76)
25. 9. 2016 22:15
C3 v Trnave
C3ku som uz videl jazdit v Trnave pri zavode... uplne bez maskovania, ja som myslel, ze sa uz predava :-)
Avatar - pallas
2. 7. 2016 15:05
Re: Má to prvky Cactusu, ale narozdíl od obrácené vany
čo je to DC3?
Avatar - pallas
2. 7. 2016 15:04
Re: strašná maska
v živote som nemal pocit na vracanie z pohľadu na nejaké auto. Ty to nejak veľmi prežívaš.
Avatar - pallas
2. 7. 2016 14:54
Re: Dobrá práce,
Sandero je typickým predstaviteľom kategórie "lacnejšie už sú len bicykle". A C3 do tej kategórie nikdy nepatrila.
Avatar - pallas
2. 7. 2016 14:39
Re: Až příliš mnoho kaktusu
Rohypnol, všimol si si vôbec, že C3 a C4 Cactus sa líšia rozmermi?