Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

O Velikonocích zemřeli na silnicích tři lidé, loni jich zahynulo 13

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Nejklidnější prodloužený velikonoční víkend od roku 2000 zaznamenali letos dopravní policisté.

Na řidiče čekaly četnější dopravní kontroly. Policie nasadila stovky mužů a žen navíc. Definitivní bilance bezpečnostní akce budou známy nejdříve v úterý, v jednotlivých krajích však policejní hlídky odhalily několik podnapilých řidičů, zjistila ČTK..

"Pokud se bilance v průběhu večera ještě výrazně nezkazí, můžeme říct, že za sebou máme nejúspěšnější (prodloužený) víkend na silnicích za mnoho let. Počty obětí nehod o velikonočním víkendu bývaly od roku 2000 vždy několikanásobně vyšší," řekla dnes ČTK mluvčí Policejního prezidia Pavla Kopecká.

O život přišel v pátek večer cyklista na silnici u Jevíčka na Svitavsku. Srazil ho řidič automobilu jedoucí v protisměru. Řidič vozu od srážky ujel. Ve Staré Huti na Příbramsku v neděli odpoledne zemřel motocyklista, který nezvládl řízení a narazil do plotu. Třetí obětí je padesátiletý motorkář, který zemřel dnes při nehodě u Janové na Vsetínsku.

Smutný rekord drží rok 2003, kdy o Velikonocích zemřelo při nehodách 25 lidí. Naopak nejlepší byl dosud rok 2010, kdy bylo obětí šest.

Policejní hlídky v jednotlivých krajích ale přestupky zaznamenaly, nejčastěji šlo o alkohol. Například ve Zlínském kraji přistihli hned několik podnapilých řidičů. "Nejvíce nadýchal řidič ve Velkém Ořechově na Vsetínsku, který měl 1,68 promile. Podnapilých řidičů bylo však více, mezi nimi i několik, u kterých se to bude řešit jako trestný čin, nadýchali nad promile alkoholu," řekla dnes ČTK mluvčí krajské policie Jana Bartíková.

Zřejmě alkohol stojí podle ní i za dvěma dopravními nehodami, které se dnes staly kolem 14:00 mezi Lípou a Vizovicemi na Zlínsku a u Topolné na Uherskohradišťsku. Řidič, který havaroval u Topolné, z místa nehody utekl. Když jej policisté dostihli, naměřili mu při dechové zkoušce 2,46 promile alkoholu, uvedla mluvčí.

Na Jablonecku odhalili policisté dva opilé řidiče. "Neměli ale nijak vysokou hladinu alkoholu," řekla ČTK policejní mluvčí Ludmila Knopová. Dopravní kontroly se konají i na území celého Ústeckého kraje. Podle policejní mluvčí Aleny Bartošové ale zatím nebyla hlášena žádná nehoda, na níž by se alkohol podepsal, ani situace, kdy by policisté některému z motoristů naměřili výrazně vysoké množství alkoholu.

Vzorní byli o Velikonocích řidiči na jihu Moravy. "Byla jsem s jednou hlídkou v Brně, která dělala dechové zkoušky u 90 řidičů a ani jedna nebyla pozitivní," řekla ČTK policejní mluvčí Petra Vedrová.

Také ve středních Čechách byl dnes na silnicích klid a policisté zaznamenali jen drobnější kolize. Například u obce Mcely na Nymbursku a také na silnici mezi Tehovem a Strašínem nedaleko Říčan u Prahy vyšetřovali srážky řidičů se srnci.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Avatar - Slavek-TDM
10. 4. 2012 14:35
Re: A kde byly?
Jel jsem po trase Horice - Kolin - HB - Pelhrimov - JH - Trebon - Halamky - A a zpet pres Jihlavu v pondeli mezi 2 a 5tou.
10. 4. 2012 13:45
Re: A kde byly?
Asi jsi mel proste smulu (nebo stesti? ) :-) Ja jel vcera cestu Praha Plzen a potkal jsem 4 hlidkujici posadky. Jel jsem mezi patou a devatou, takze v dobe nejvetsiho provozu.
10. 4. 2012 13:08
Re: jen 3 lide
Dá se to chápat jako neuctivý, ale je to fakt dobrý číslo. Vůbec je pozitivní klesající počet úmrtí na silnici a to i přes zvyšující se počet aut. Je vidět, že auta na silnicích jsou čím dál tím bezpečnější.
Avatar - Slavek-TDM
10. 4. 2012 11:33
A kde byly?
ty stovky muzu a zen nam slouzici a nas chranici? Ja jsem od ctvrtka do pondelka najel pres 1000km po silnicich 1. a 2. trid a videl jsem slovy jednu hlidku celni spravy, ktera pasla po kamionech (aspon neco)... :no:
10. 4. 2012 11:18
Re: jen 3 lide
Jde spíš o zdůraznění nízkého počtu, jiné roky to bylo násobně horší.

Jinak, policajti vyhrožovali, jaká že to bude bezpečnostní akce a já v pondělí nepotkal ani jedny. :-O