Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Obecní policie možná přijde o právo měřit rychlost jízdy

redakce AUTO.CZ
Diskuze (21)
Obecní policie by podle senátorů z ústavně-právního výboru měla ztratit právo měřit rychlost jízdy automobilů. Toto oprávnění by mělo zůstat pouze republikové policii.

Výbor tuto změnu doporučil vložit do novely o silničním provozu, která má mimo jiné stanovit pravidla o provozování vozítek segway. Horní komora o novele rozhodne za týden.

Změnu ve výboru prosadil předseda senátorů ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera. Argumentoval tím, že pravomoc měřit rychlost vozidel není ve shodě s posláním obecní policie. Podle něj si některé obce tímto způsobem pouze vylepšují příjmy, neboť nechávají měřit rychlost převážně mimo zastavěné území. Poukazoval také na náklady obcí spojené s vymáháním pokut a na to, že nezaplacené pokuty dosahují desítek milionů korun ročně.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) za svůj úřad změnu nepodpořil s tím, že by neměla být vzhledem k jejím dopadům přijímána senátorským návrhem. Podobný návrh Kubera prosazoval už předloni v rámci jiné novely, horní komora jej tehdy odmítla.

Výbor na návrh senátora ČSSD Miloše Malého doporučil zpřesnit také některá ustanovení týkající se vozítek segway. Navrhl například, aby jednou značkou bylo možné stanovit celou zónu pro používání těchto vozítek, nikoli jak její začátek, tak i konec.

Vládní předloha obecně povoluje provoz vozítek segway. Obce je budou moci na základě související vyhlášky zakázat buď dopravní značkou, nebo svým nařízením. Omezení provozu obcemi představuje podle ministerstva dopravy kompromisní řešení vyvažující zájmy státní správy a chodců, a zároveň méně omezující zájmy provozovatelů vozítek. Plošný zákaz by prý úplně znemožnil provozování těchto vozítek. Novela upravuje taky rychlost, jakou na nich budou moci lidé jezdit.

Novela má rovněž uložit motoristům povinnost čistit vozidla od ledu a také od sněhu, pokud jim brání ve výhledu. Policisté by podle novely měli mít právo zadržet řidiči takzvaný malý technický průkaz, když na autě zjistí při kontrole nebo při objasňování dopravní nehody nebezpečnou závadu. Návrh také ukládá chodcům povinnost nosit za snížené viditelnosti na silnicích mimo obce reflexní prvky.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (21)
9. 1. 2016 23:18
Re: Jsem proti
ber to tak ze MP byla vesmes sebranka toho nejhorsiho povlu bez uplneho stredniho vzdelani.
9. 1. 2016 00:27
Jsem proti
Já jsem proti, protože jezdím 17 let a za tu dobu mě ani jednou nikde police, nebo strážníci nezastavili a to asi pouze z jednoho prostého důvodu, který je jednoduchý Jezdím podle přepisů :-! Represe musí být a rozhodně to platí na silnicích, kde každý den umírají lidé. Ve většině případů, alespoň dle mého názoru, hraje roli stresy a spěch...a když člověk někam neustále spěchá, tak pochopitelně více šlape na plyn, což má ve finále mnohdy fatální důsledky....Měření rychlosti na místech, kde to nemá žádný vliv na bezpečnost a slouží to pouze k naplnění kasy, jak tady mnozí píšete je K ZAMYŠLENÍ! i když jsem se s tím naštěstí osobně ještě nesetkal a souhlasím s tím, že je to k nasr.....před Vámi pole, les a nejednou flastr....jedete 58....PS: člověk dodržující předpisy se nemusí bát a vždy máte příležitost a právo se k věci vyjádřit :-)
8. 1. 2016 10:15
Re: Snad to schválí
Naprostý souhlas, k tomu není co dodat. Slouží to jen k vybírání peněz pro obec - tzn. průjezdné :no:
7. 1. 2016 23:14
Re: Jsem pro
toto bylo v jednom pripadu US
- soud konstatoval, a to zcela v souladu s dikcí zákona č. 361/2000 Sb., že primární pro určení, zda se jedná o obec, je zastavěnost území a až poté označení jejího začátku a konce. V praxi může nastávat a také pravidelně nastává případ, že značka označující začátek popř. konec obce je umístěna mimo zastavěnou oblast. Takové uspořádání často využívají mmj. obecní policie k výběru pokut za rychlost. V takovém případě lze výrok soudu velmi dobře použít pro obhajobu toho řidiče, který se stane obětí těchto klamavých praktik, a to k podpoře argumentace o chybějící materiální stránce přestupku.
7. 1. 2016 19:47
Re: Jsem pro
Pokud se nepletu, ta značka nesmí být někde v polích. Takže se to dá napadnout. Pokud jde o pokutu za rychlost... pokud tam není vyloženě značka omezující rychlost, tak by ses z toho měl ve správním řízení dostat (za předpokladu, že to bylo bezpečné). Budou to však pravděpodobně brát tak, že jsi byl v obci. Nehledě na to, jestli značka byla umístěna v rozporu s vyhláškou (u značek platí presumpce, že jsou správně, a NSS myslím rozhodl, že není na řidičích, aby posuzovali, jestli je značka někde umístěna oprávněně nebo ne - pokud se ti ta značka nelíbí, musíš jít pěkně úřední cestou, nemůžeš ji prostě ignorovat).