Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Corsa 2015: Nové motory, převodovky i šasi

Michal Fokt
Diskuze (103)
Opel v předstihu před pařížskou světovou premiérou odhaluje svůj nový subkompakt Corsa modelového roku 2015.

Koncern General Motors představuje jeden ze svých nejdůležitějších evropských modelů pro následujících pět let - supermini Opel Corsa, přímou konkurenci Volkswagenu Polo a Fordu Fiesta. Ačkoli jeho silueta prozrazuje už dříve avizované využití stávající samonosné konstrukce karoserie, technika i podvozek by měly být zcela nové nebo minimálně radikálně přepracované.

Ale nejprve stručně k vzhledu - typický profil od A sloupku vzad doplňuje nová příď, která se však nezdá být vyšší, jak by se dalo kvůli ochraně chodců předpokládat a jak naznačovaly špionážní snímky, ale naopak spíše nižší a zcela zřetelně ve stylu minivozu Adam. Záď dostala nové, na šířku orientované svítilny, inspirované Astrou a dynamičtěji stylizovaný nárazník, v němž bude možné umístit výsuvný držák kol. Markantou přídě jsou kromě "úsměvu" komplikovaně tvarované světlomety, které jaky by rüsselsheimští okoukali u Nissanu. Délka vozu se mezigeneračně nezměnila. Celkově se Opel snaží prezentovat třídveřák jako sportovní model, zatímco pětidveřák jako "Premium".

Jak se říká, auto se vám zvenku líbit může, ale většinu času stejně trávíte uvnitř a je třeba říci, že s interiérem si stylisté Opelu opravdu vyhráli. Palubní deska působí svěže a moderně a její dominantou je velký sedmipalcový displej na středovém panelu, jenž je ale možná utopený zbytečně nízko, minimum ovladačů pak prozrazuje, že bude dotykový a Opel dodává, že jeho infotainment bude kompatibilní se systémy Apple i Android. Tříramenný volant vyhlíží se zvýrazněnými "bicepsy" překvapivě sportovně. Opel slibuje lepší obestavění vnitřního prostoru, než dosud a tím pádem o něco větší kabinu a doslova zástupy elektronických asistentů.

Základem motorické nabídky se stane litrový benzinový tříválec Ecotec s turbem ve výkonových verzích s 66 a 85 kW, jejichž 170 N.m bude k dispozici už od 1800/min. Doplní je inovovaný motor 1.4 Turbo se 74 kW a 200 N.m a dvě atmosférické pohonné jednotky o objemu 1,2 a 1,4 l. Naftové motory pak bude zastupovat výrazně přepracovaná třináctistovka CDTi ve dvou výkonových variantách s 55 a 70 kW. Později je doplní sportovní verze OPC s výkonem kolem 200 koní (147 kW). Motory budou zkombinovány s novými šestistupňovými převodovkami, manuální i automatickou, slabší motorizace se však budou muset opět spokojit s manuálním pětikvaltem, respektive robotizovanou převodovkou. Podrobnější informace si Opel logicky nechává na říjnový pařížský autosalon.

Michal Fokt
Diskuze (103)
Avatar - grifith
12. 7. 2014 22:40
Re: Pěknej facelift...
Není důvod rozumně reagovat, nejspíš jsi upadl na hlavičku. Školit tě nepotřebuji, ňouma jako ty mi nemá co nabídnout.
Avatar - Andromeda
12. 7. 2014 09:27
Re: Pěknej facelift...
Já k očaři nemusím, a z Fábie poluci jako Ty nemám ( navíc na ní není zatím co vidět, nebo snad pán je autor kastle ??? )
Spolehlivost sem tahal další fans neznámého, kterému stačí vidět zpětné zrcátko ( ale o to více poslintaného ) - tedy nové fabie - mindrák tudíž mají především Fábia fans jako Ty .
Samozřejmě, že na tom byla prostorověa výhledem dobře - na rozdíl od hltačů testů psaných jinými jsem si to zkusil , a běž školit nějakého jelimana experte ...
Avatar - dal
11. 7. 2014 09:50
Re: Kde jsou ty časy
Není mimo, dříve byli s VW téměř vyrovnaní a dnes je to o parník! To. že se Opelu momentálně v Evropě daří nerozporuji ale je to málo a VW mu utekl, to je fakt!
Avatar - grifith
11. 7. 2014 08:54
Re: Pěknej facelift...
Myslím, že k tomu netřeba komentář, pokud nevidíš rozdíl mezi novou Corsou a novou Fabií, tak ti opravdu nemám jak pomoct.
Proč sem taháš spolehlivost? Netuším, asi nějakej mindrák...
Prostorově současná Corsa neporážela konkurenty ani omylem a v nové generaci se toto nezmění.
10. 7. 2014 16:34
Re: Kde jsou ty časy
Nová Astra K bude tvarovou evolucí Astry J a dostane nejmodernější techniku např. adaptivní Matrix LED světla, které má zatím jen Audi.
První snímky ukazují ostřejší tvary a strmější záď.
[odkaz]

[odkaz]

Lišta u všech nových (nebo modernizovaných) Opelů má stejný tvar - jedná o profil křídla. Ostatně tyto designové markanty (profil křídla a ostří) odstartovala Insignia a nyní pokračuje napříč celou modelovou řadou.

Korejce bych sem netahal- vlnobití ala Hjondéé u Opelu nenajdeš, Kia se v mnohém inspirovala designem od zavedené evropské konkurence.

[odkaz]