Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Crossland X je oficiálně tady. Zmenšená Mokka X jde po krku městským crossoverům

Jan Mička
Diskuze (31)
Opel oficiálně představil první ze dvou očekávaných SUV. Nový model Crossland půjde po krku městským crossoverům.

Automobilka Opel, která ve Velké Británii prodává své modely pod názvem Vauxhall, připravuje dva nové crossovery – menší s názvem Crossland X a větší Grandland X. Oba vozy si osobně prohlédneme ještě v letošním roce, přičemž první z nich už není tajemstvím ani po stránce designu a technologií. Vůz je nedílnou součástí strategie „7 v 17“, která spočívá v představení sedmi nových modelů a verzí v letošním roce, a jeho oficiální premiéra proběhne již 1. února v Berlíně.

Nový Crossland X na délku měří 4.212 milimetrů, je 1765 milimetrů široký a 1590 milimetrů vysoký, ve všech směrech je tedy o fous menší než Mokka X. Však také cílí na jinou skupinu konkurentů – zatímco novinka půjde po krku Peugeotu 2008 nebo Renaultu Captur, Mokka X, stálice na našem trhu, chce zaujmout zákazníky pokukující po Škodě Yeti nebo Seatu Ateca.

Menší vnější rozměry přitom nemají být překážkou adekvátnímu komfortu na palubě, prostě jenom počítejme s vyšším posazem, který je výhodnější z hlediska rezervy před koleny v podélném směru. Zavazadelník nabídne objem 410 litrů, což je dokonce více než u mokky. Přínosem je také možnost posouvat druhou řadu sedadel v rozsahu 150 milimetrů, díky čemuž můžete kufr zvětšit až na 520 litrů.

Design karoserie není až takovým překvapením, kombinuje styl modelů Mokka X (přední část) a Astra kombi, případně Adam (plovoucí poslední sloupek karoserie). Základem vozu je platforma PSA, kterou v budoucnu použije i nástupce Citroënu C3 Picasso. Ani interiér není revoluční – hlavním prvkem přístrojový desky je osmipalcový dotykový displej infotainmentu IntelliLink, panel klimatizace je stejně minimalistický jako u astry, přístrojový štít tvoří dvojice klasických budíku a palubní počítač.

V nabídce najdeme například head-up displej, což se u městských crossoverů až tak nevidí, wi-fi hotspot, bezklíčové odemykání a startování nebo kameru Opel Eye potřebnou pro čtení dopravních značek nebo aktivní udržování v jízdním pruhu. Chybět nebude ani asistenční systém Forward Collision Alert s detekcí chodců, rozpoznání únavy řidiče (od modelového roku 2018), panoramatická couvací kamera, plně diodové přední světlomety s funkcí AFL (uzpůsobuje světelný kužel v závislosti na rychlosti), vyhřívaný volant a vyhřívané čelní sklo.

„Poptávka po malých SUV modelech a crossoverech do městského provozu výrazně roste. Crossland X se svým designem SUV, vynikající konektivitou a vysokou praktičností reprezentuje vedle sportovně laděného SUV Mokka X druhého silného reprezentanta značky Opel v této automobilové třídě,“ říká Dr. Karl-Thomas Neumann, předseda představenstva Opel Group. „Náš agilní model Crossland X poskytuje skvělý požitek z jízdy, přičemž perfektně odpovídá požadavkům městského života. To z něj dělá perfektní automobil pro metropoli i úniky na venkov,“ doplnil Neumann.

Jan Mička
Diskuze (31)
19. 1. 2017 11:49
Re: jak to bude s pohony?
jj auto se mi líbí a 1,6 by mi vyhovoval možná by i nějaký plyňák mohl být
18. 1. 2017 22:15
Re: Malý tlustoprd
Neviem odkiaľ má kolega vyššie ten dátum ale čo viem ja tak od marca (března) bude prvá nová Insignia ako predvádzačka v AutoPrestigeGroup v BA - Opel díler. A samozrejme sa už bude môcť aj objednávať.
18. 1. 2017 21:46
Re: očekávané informace jsem v článku nenašel
Pořád tisíckrát lepší, než hnusné tlačítko! 8-s 8-s 8-s
Avatar - praděda7
18. 1. 2017 20:05
Re: očekávané informace jsem v článku nenašel
Základní verze bude poháněna šlapacím setrvačníkem a de luxe verze bude mit neoprenovou zkroucenou gumu extra.... >:D
18. 1. 2017 17:26
Re: jak to bude s pohony?
Ak by to malo ako zaklad ten 1.6 atmosfericky z mokky, tak by to bola parada - spolahlivy dost vykonny motor za fajn cenu a silnejsi variant s turbo...

Dizajn sa mi celkom paci, je to take oble baculate, ved to nema byt spotriak, rozhodne krajsie ako MPV meriva