Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel by mohl být opět ziskový, poprvé od roku 1999

redakce AUTO.CZ
Diskuze (30)
Už loni Opel svoji ztrátu podstatně snížil, v jednom ze čtvrtletí byl dokonce blízko černým číslům. Letos by situace mohla být ještě lepší.

Německá automobilka Opel, která je součástí americké skupiny General Motors, by po letech ztrát mohla letos dospět k zisku. Německému časopisu Auto Bild to řekl šéf Opelu Karl-Thomas Neumann. Podle něj loni firma své ztráty výrazně snížila.

GM už dříve stanovila pro svou evropskou divizi, která se skládá z Opelu a britského Vauxhallu, cíl vrátit se do zisku v roce 2016. Naposledy se mohla evropská divize GM pochlubit ziskem v roce 1999.

„Měli jsme loni jedno čtvrtletí, kdy jsme se takřka ocitli v kladných číslech. Celkově se nám v prvních třech čtvrtletích podařilo ztráty podstatně snížit,“ uvedl Neumann. Provozní ztráta Opelu činila ve třetím čtvrtletí asi 200 milionů eur (5,4 miliardy Kč) po výpadku 400 milionů eur o rok dříve. Ve druhém čtvrtletí se přitom ztráta snížila takřka na nulu.

Opel se v minulosti dostal do existenčních problémů a GM chystala jeho prodej. Z toho nakonec sešlo a GM se rozhodla Opel restrukturalizovat vlastními silami. Vedle restrukturalizace se Opel se zaměřil na vývoj modernější techniky, pracuje na obměně motorů a převodovek. Rovněž postupně inovuje svoji nabídku, loni byla mezigeneračně obměněna Astra, letos se nové generace dočká Insignia.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (30)
12. 1. 2016 10:09
Re: Opel jde správným směrem
Karl se v ČR ani SR neprodává (nechápu tuhle logiku dovozce, asi se bojí fiaska jako u Agily B), takže ani proto nejsou v čr žádný testy
11. 1. 2016 19:33
Re: Opel jde správným směrem
Pokud je to tak, tak udělali správně. To už si radši každý zájemce připlatí těch pár tisíc a má Corsu. :-!
P.S. Podobný problém má u nás Adam, taky za něj chtějí naprosto nesmyslné peníze a jeho prodeje tomu odpovídají :-!
Avatar - Emel
11. 1. 2016 17:29
Re: Opel jde správným směrem
Kupodivu se zdá, že třeba Fiesta je vůči novějším rivalům v segmentu imunní... včetně nové Corsy. Uvidíme co udělá Astra s Focusem. V tomhle bude mít Renault boj s "domácí" konkurencí snazší, C4 je ve třídě do počtu a 308 už se trochu okoukala.
11. 1. 2016 17:21
Re: Opel jde správným směrem
Právě velké prodeje v Británii mohou paradoxně Fordu v tomto "boji" uškodit. Opel mu může novými modely část zákazníků přebrat. Stejné to bude i na dalším důležitém trhu v Německu.
Avatar - Emel
11. 1. 2016 17:11
Re: Opel jde správným směrem
Hmm... left-lane zřejmě nemá data za Bulharsko, ale přitom jsou čísla na left-lane mírně vyšší... zajímavé.

Renault má našlápnuto k tomu se před Ford dostat, Fordu hlavně chybí odpověď na Captur a nakonec i na Kadjar. Na druhou stranu, Ford má silnou pozici v UK a myslím, že pokud bychom koukali na čísla po zemích, tak by to vysvětlilo extrémně silné září u Forda...