Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Oživovaný Borgward ve finančních problémech! Čínský majitel zvažuje jeho prodej

David Bureš
Diskuze (5)
Jedna z kdysi největších německých automobilek se pokouší o návrat. Pod čínským majitelem se jí ale nedaří tolik, jak se předpokládalo.

Borgward bývala třetí největší německá automobilka, navzdory své slušné pozici však v roce 1961 musela vyhlásit bankrot. V novém tisíciletí se ale díky finanční injekci od čínského výrobce nákladních vozidel Foton pokouší o návrat, od roku 2016 prodává na čínském trhu, letos se vrátila i na německý trh a hodlá dále expandovat. Takové plány jsou ale v ohrožení!

Automobilce se totiž nedaří tak, jak doufala. Za prvních sedm měsíců roku prodala v nejlidnatější zemi světa jen 18.996 automobilů, o výrazných 23 % méně než před rokem. Takový výsledek firma absolutně nečekala, výsledkem čehož je vykázaná ztráta přes 1,6 miliardy juanů (5,1 miliardy korun).

Situace se nelepší, a tak majitel značky, čínská automobilka Beiqi Foton Motor Co plánuje prodat většinový podíl v této firmě. K dispozici nabízí 67% podíl v Borgwardu, aby nalákal nové investory, kteří by zajistili další budoucnost oživované značky.

Jestli bude mít někdo zájem, se teprve uvidí. Borgward je totiž v Evropě vlastně zapomenutá značka. A její zajímavá historie podle všeho moc nepomáhá ani v Číně, kde historické značky milují. Problémem může být navíc pověst, při premiéře na frankfurtském autosalonu v roce 2015 BX7 zklamal doslova tragickým zpracováním. A to se Borgward snažil tehdy stylizovat do role cenově dostupné prémie.

Borgward přitom pod vedením Fotonu plánoval zajímavou budoucnost. Vyrábět začal v Říši středu, kde během dvou let uvedl dvě SUV, BX5 a BX7, který posléze nabídl i ve formě plug-in hybridu. Letos se vrátil do Evropy, když začal prodávat auta ve své původní domovině, v Německu, odkud chtěl expandovat na další trhy starého kontinentu. A co víc, plánoval opět též vyrábět v Německu.

Je však otázkou, zda vzhledem k současné situaci budou takové plány vůbec realizovány...

David Bureš
Diskuze (5)
Avatar - CountachSV
17. 10. 2018 06:50
CTRL + V
ta úvodní fotografie ve mě evokuje Roomster po FL :-|
16. 10. 2018 17:38
Re: Mohli mě zaměstnat
Přesně tak, byl to předem prohraný boj. I v Německu už je značka Borgward záležitostí jen pár nadšenců a její pamětníci jsou buď po smrti, nebo těsně před ní. A mimo Německo už o této značce skoro nikdo ani neslyšel... ;-\ :-O :'-(
Avatar - Blue Sun
16. 10. 2018 17:22
Re: Mohli mě zaměstnat
Prohnal je nosem nebo utratil v bordelu. >:D
16. 10. 2018 17:15
Re: Mohli mě zaměstnat
A co bys s tema prachama delal?
16. 10. 2018 14:36
Mohli mě zaměstnat
Řekl bych jim už před lety, že to bude provar. Ušetřené peníze mohli třeba prohnat nosem nebo v bordelu. A já bych si vzal 10% z jejich investice za tuto moudrou radu.