Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Paříž živě: Kia chystá malé SUV! Ukáže se za dva roky a nahradí MPV Venga

Jan Mička
Diskuze (1)
Na pařížském autosalonu se v rámci rozhovorů dovídáme zajímavé věci. V tuto chvíli je největší bombou nové malé SUV, které v budoucnu nahradí model Venga.

Hlavním tahákem pařížského stánku automobilky Kia je nová generace malého modelu Rio, který jsem si již před časem prohlédnul v rámci předpremiéry pořádané v sídle evropské centrály značky. Je to působivé auto, které sice zejména zezadu až tak nepřekvapí revolučním designem, ale uvnitř je tomu právě naopak. Nabídne dostatek místa pro čtyři dospělé cestující a jejich zavazadla, perfektně se v něm sedí a má propracovanou přístrojovou desku, po které se budou mladí příznivci značky moci utlouct. Jenom o tom ale úloha nového Ria není.

Sami jste si jistě všimli, že v dnešní době prostupuje styl SUV do stále menších modelů, a to je příležitost právě pro Rio. Sdělil nám to Vittorio d'Arienzo, který je v koncernu zodpovědný za strategii a produktové plánování. Crossover na základech ria se objeví někdy v roce 2018, a protože obliba těchto automobilů neustále narůstá, mění se také požadavky zákazníků. Nový offroadově laděný model tak s největší pravděpodobností už v roce 2019 nahradí MPV Venga, u kterého si majitelé oblíbili variabilitu a pohodlné nastupování a s tím související vyšší posaz za volantem.

Nový model bude více crossover než opravdové SUV, to proto, aby si zachoval výhody výchozího hatchbacku. Ten totiž zákazníci značky Kia považují za rodinné auto, a právě i kvůli tomu se do budoucna nepočítá s třídveřovým provedením. Můžeme se však těšit na zajímavou novinku pod kapotou – Kia totiž pracuje na mild hybridním pohonu pro segmentu B, a je docela možné, že ten z něj v budoucnu vytlačí turbodiesely. S plnohodnotným hybridem, který by uměl jezdit čistě na elektrickou energii, se u malých kií výhledově nepočítá – zástavba příslušenství by totiž byla složitá, narostla by hmotnost a zejména cena takového auta.

Jan Mička
Diskuze (1)
Avatar - 3_diamanty
29. 9. 2016 19:40
yes
tak fajn... venga bude nahradena nejakym tym dalsim "SUVeckom" ... no ok .... ze ma to dnes uz neprekvapuje ;-) ... kedze zda sa SUVeciek nie je nikdy dost

to cervene rio je za mna dizajnom velmi dobre zvladnute ... musim priznat ze sa mi paci aj viac ako sucasny ceed ... je to presne kasnou aj interierom podla mojho gusta .... a aj z motorov sa da pekne vyberat... toto si kia postrazila a za to si zasluzi pochvalu ( lebo priznavam ze som v novom riu uz miestami aj ocakaval koniec atmosfer ) ... :yes: