Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Po RZ15 Argentinská rallye 2017: Bitva ve finiši?

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Dramatický souboj slibuje závěrečný den na Argentinské rallye, pátém podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích. Náskok vedoucího jezdce Brita Elffyna Evanse se zmenšil na pouhých 11,7 sekundy před Belgičanem Thierry Neuvillem.

Evans, který má šanci stát se pátým vítězem v pátém letošním podniku světového šampionátu, nastupoval do sobotních 160 kilometrů rychlostních zkoušek s náskokem 55,7 sekundy před Madsem Ostbergem (Ford Fiesta WRC ´17). Nor však měl hned od první erzety druhého dne soutěže smůlu. Začalo to potížemi s hydraulikou, jel bez středního diferenciálu a ruční brzdy. Na druhé místo se před něj dostal Neuville.

Bez difuzoru to rychle nejde

Ovšem ani Neuville to neměl jednoduché. „Levá zadní pneumatika je zutá. Byl jsem příliš rychlý v zatáčce. Kvůli oslnění sluncem nebyl přesně vidět, kdy mám zatočit a já šlápl pozdě na brzdy. Trefil jsem břeh, naštěstí jen s defektem. Evanse asi nepůjde dohonit, ale pořád bojujeme o stupně vítězů,“ prohlásil na začátku dne obrýlený jezdec.

Na předposlední zkoušce dne, která byla s 38,68 kilometry nejdelší erzetou soutěže, však dosáhl nejrychlejší čas, na desetinu sekundy shodný s Estoncem Ottem Tänakem (Ford Fiesta WRC ´17). Vyhrál i závěrečný měřený test a využil situace, že Evansovi upadl zadní difuzor.

Vedoucí jezdec soutěže Elffyn Evans, který měl ještě před tím, než ho potkaly problémy, náskok 45,5 sekundy, teď mu zbylo jen 11,7 sekundy. „Problémy s difuzorem začaly půo jednom tvrdém dopadu po skoku. V poslední zkoušce jsem dělal hodiny v pomalé rychlosti při akceleraci, prostě se necítím dobře. Mám za sebou frustrující odpoledne. Jestli můžu udržet Thierryho za sebou? Samozřejmě, že ano. Nepřijel jsem sem a nedělal všechny věci proto, abych skončil druhý. Jestli to vítězství chce, bude si to se mnou muset rozdat,“ prohlásil odhodlaně Evans.

Odhodlaný Tänak, naštvaný Ogier

Ze hry o vítězství však není ještě vyřazen ani třetí Ott Tänak, který ztrácí na lídra 26,8 sekundy. „Podmínky byly dost drsné. Myslím, že na vítězství můžeme stále pomýšlet, protože v neděli nás čeká několik speciálních etap. Necelá půlminuta Evansova náskoku nemusí nic znamenat,“ tvrdí Estonec.

Skeptický je naopak čtvrtý v pořadí Sebastien Ogier (Ford Fiesta WRC ´17). Vedoucí jezdec šampionátu a obhájce titulu ztrácí na prvního jezdce padesát sekundu a třiadvacet ho dělí od třetího místa. Francouzovi se tak může stát, že se letos poprvé nepodívá na stupně vítězů. „Bylo to hodně špatný den, ale to se bohužel občas stává. V poslední etapě nás čekají náročné zkoušky a může se toho ještě hodně přihodit. Doufám, že to bude lepší než dosud, protože pořád mě trápí drobné technické problémy,“ dával najevo Ogier svou nelibost.

Když se nedaří, tak se nedaří

Smůlu na pokračování si vybral Mads Ostberg. Po potížích na začátku soboty, měl starosti i na jejím konci. Na čtrnácté rychlostce poškodil za věšení pravého zadního kola a do soutěže se dnes vrátí s penalizací. Ta ho srazila na průběžné jedenácté místo.

Radost nepřinesl letošní ročník „Argentiny“ ani továrnímu týmu Citroën. První den otočil vůz přes střechu Kris Meeke a dost citelně poškodil karoserii. Když dali mechanici vůz dohromady, odstartoval Brit do druhého dne. Vyhrál dvě rychlostní zkoušky, na dvou byl třetí, ale na nejdelší erzetě dne poslal vůz opět přes střechu. Definitivně tak uzavřel své účinkování na letošním podniku v Jižní Americe.

Se štěstím si nepodal ruku ani druhý člen francouzské stáje Craig Breen. V pátek poškodil po skoku převodovku. Nejdříve to vypadalo, že by se mohl do soutěže vrátit, ale mechanikům se nepodařilo odstranit únik oleje. Irský pilot tak nemohl nastoupit do druhého dne, ale pojede až dnes, protože jeho vůz je již v pořádku. Na svém kontě však má penalizaci již 81 minut. Přesto by mohl pobrat pár bodů do hodnocení týmů a k zahození nejsou zkušenosti ze zdejších tratí, na nichž Breen letos debutuje.

Výsledky

Pořadí po RZ15 (z 18 RZ): 1. Evans, Barrit (Brit./Ford Fiesta WRC´17) 2:53:45,7; 2. Neuville, Gilsoul (Bel./Hyundai i20 Coupe WRC) +11,5; 3. Tänak, Järveoja (Est./Ford Fiesta R5) +26,8; 4. Ogier, Ingrassia (Fr./Ford Fiesta WRC ´17) +49,9; 5. Latvala, Anttila (Fin./Toyota Yaris WRC) +1:24,6; 6. Paddon, Kennard (N. Zél./Hyundai i20 Coupe WRC) +4:26,7; 7. Hänninen, Lindström (Fin./Toyota Yaris WRC) +9:34,3; 8. Bertelli, Scattolin (It./Ford Fiesta WRC ´17) +12:10,0; 9. Sordo, Martí (Šp./Hyundai I20 Coupe WRC) +13:26,8; 10. Tidemand, Andersson (Švéd./Škoda Fabia R5) +13:57,5; 11. Ostberg, Floene (Nor./Fprd Fiesta WRC ´17) +14:27,7; … 14. Meeke, Nagle (Brit./Citroen C3 WRC) +54:40,8; 18. Breen, Martin (Irl.Brit./Citroën C3 WRC) +1:21:43,3.

Zbývající program

(Všechny uvedené časy odpovídají časovému pásmu v České republice, kde je o pět hodin více než v Argentině.)

Neděle – 14.13 RZ16 (16,32 km) 15.56 RZ17 (22,64 km); 17.18 RZ18 (16,32 km).

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)