Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Polsko soupeří se Slovenskem o velkou investici do výroby aut Jaguar Land Rover

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Polsko soupeří se Slovenskem o velkou investici do výroby automobilů značky Jaguar Land Rover, jejíž hodnota by mohla překročit sedm miliard zlotých (45 miliard korun).

Investice by směřovala do výstavby továrny, která by mohla být největší v polském automobilovém sektoru, oznámil místopředseda polské vlády a ministr hospodářství Janusz Piechociński. V médiích se již dříve objevily nepotvrzené informace o plánech na novou automobilovou továrnu ve střední Evropě, mezi kandidáty na její umístění byla zmíněna také Česká republika.

Piechociński uvedl, že potenciální investor patří mezi největší hráče v automobilovém sektoru, jeho jméno ale neuvedl. Investice se podle něj týká luxusních automobilů. Továrna s kapacitou 350.000 vozů ročně by prý měla zahájit provoz v roce 2019, výstavbu závodu chce investor zahájit už v tomto čtvrtletí. Šesté kolo jednání proběhne v pondělí 6. července ve Varšavě.

V květnu se v médiích objevily informace, že Polsko patří mezi kandidáty na výstavbu továrny výrobce Jaguar Land Rover. Ten prý o novém závodu jedná i se Slovenskem, Maďarskem a Českou republikou. Samotná automobilka informace o možné investici v ČR nepotvrdila.

Veřejnoprávní slovenský rozhlas RTVS v květnu informoval, že Slovensko a Polsko jsou ve hře o velkou investici jedné nejmenované automobilky, která by v připravované továrně mohla zaměstnat až 8000 lidí.

Jaguar Land Rover otevřel loni v říjnu továrnu v Číně s roční kapacitou 130.000 automobilů, na rok 2016 plánuje závod v Brazílii a zvažuje podnik v Mexiku.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Avatar - peter_ko
6. 7. 2015 14:55
Re: Škoda ze ne my
Tak si predstav že aj na Slovenku máme kórejskú automobilku >:D
Avatar - bystron
5. 7. 2015 23:07
Škoda ze ne my
Škoda ze ne my, tady už to zabrali korejci se svými sunty .
:-( A normální tím pádem půjdou jinam
5. 7. 2015 21:08
Re: Někde
Jasně, kvůli továrně Jaguar devalvovat libru 8-s
V Anglii už vyloženě novou továrnu postaví leda tak rolls a oni to vědí. Časem se to třeba změní. Jim stačí, že banky a telefonní operátoři vysávají ty země, kde se hodně maká a kam se tzv. jejich firmy přesouvají ;-) .
5. 7. 2015 20:37
Re: Někde
Litovat můžou angličané. Nejenom, že tyto tradiční britské značky už prodali, ale také se už jejich lidé nebudou podílet na výrobě. Zaměstnání (a výplatu) u těchto automobilek budou mít poláci nebo slováci. A bude to do té doby, než se srovnají platy v těchto zemích s Anglií. Ćím dřív to angličané pochopí, tím dříve můžou počítat s nějakou moderní novou továrnou u nich. Devalvovat libru můžou hned příští týden - a bylo by to rychle zařízené.
Avatar - Warrual
5. 7. 2015 19:49
Někde
píšou pro 6k, jinde pro 8k zaměstnanců...Každopádně škoda že nění v ČR :-(