Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Potvrzeno: Novým šéfem Volkswagen Group je Matthias Müller

Vitek
Diskuze (15)
Generálním ředitelem koncernu Volkswagen byl jmenován Matthias Müller. Zatím dále povede i Porsche.

Po středeční rezignaci Martina Winterkorna na post nejvyššího muže Volkswagenu kvůli aféře Dieselgate se na jeho nástupce čekalo pouhé dva dny. Dozorčí rada na svém plánovaném zasedání v pátek 25. září rozhodla, že se jím stane dvaašedesátiletý Matthias Müller. Do funkce nastoupil s okamžitou platností. Bude alespoň po nějakou dobu „sedět na dvou židlích“, protože nadále zůstává i prezidentem Porsche, dokud nebude nalezen vhodný kandidát.

Matthias Müller po svém jmenování řekl:. „Mým nejnaléhavějším úkolem je získat zpět důvěru pro koncern Volkswagen - s maximální transparentností a také tím, že nenechám kámen na kameni. Ze současné situace vypracujeme ty správné závěry a vyvodíme důsledky. Pod mým vedením bude Volkswagen dělat vše pro to, aby mohl zavádět a dále rozvíjet nejpřísnější dodržování předpisů a správu standardů v našem oboru. Pokud se nám toho podaří dosáhnout, koncern Volkswagen se svojí inovativní silou, silnými značkami a především kompetentním a vysoce motivovaným týmem má možnost vymanit se z této krize a být silnější než předtím."

Matthias Müller se narodil v saském Chemnitzu 9. června 1953 (tehdy už se Saská Kamenice ovšem jmenovala Karl-Marx-Stadt). Střední školu absolvoval v Ingolstadtu a poté se ještě vyučil nástrojařem pro Audi, takže celý jeho profesní život je spjatý s koncernem, nicméně navíc vystudoval informatiku na mnichovské univerzitě aplikovaných věd. Po získání magisterského titulu Müller pokračoval v kariéře v roce 1978 u Audi, vedl divizi systémové analýzy (1984) a projektové řízení první generace Audi A3 (1993). V polovině 90. let přešel do funkce produktového manažera pro Audi, Seat a Lamborghini.

Tentýž post zastával i ve Wolfsburgu jak pro celý koncern, tak pro jeho hlavní značku (2007). O tří roky později se stal předsedou výkonné rady Dr. Ing. hc F. Porsche AG a členem výkonné rady Porsche Automobil Holding SE. Počínaje letošním 1. březnem byl jmenován členem představenstva společnosti Volkswagen AG, jeho smlouva je platná po příštích pět let, do února 2020.

Kdo o novém šéfovi VW Group rozhodoval?

O jméně nového generálního ředitele koncernu Volkswagen Group rozhodla dozorčí rada, která má též na starosti jmenování členů představenstva firmy a schvalování důležitých firemních rozhodnutí. Rada se skládá z 20 členů, přičemž polovina z nich zastupuje akcionáře. Na základě stanov jmenuje tyto dva zástupce stát Dolní Sasko, zbývající reprezentanti akcionářů jsou voleni valnou hromadou.

Druhá polovina členů dozorčí rady se v souladu s německými zákony skládá ze zástupců volených zaměstnanci firmy. Sedm z nich reprezentují pracovní sílu, tři z nich pak odbory.

Kompletní seznam členů dozorčí rady VW Group najdete v tabulce pod článkem. Důležitým členem je šéf odborů Volkswagenu Bernd Osterloh. Zmiňme i Wolfganga Porscheho, Julii Kuhn-Piëchovou a Hanse Michela Piëcha, kteří zastupují rodiny potomků Ferdinanda Porscheho a tedy důležité akcionáře. Členem dozorčí rady VW Group je od letošního května i generální ředitel aerolinek Qatar Airways Akbar Al Bakar.

Členové dozorčí rady VW Group
JménoDalší funkceČlenství v radě
Berthold Hubermístopředseda IG Metall2010-
Hussain Ali Al-Abdullaviceprezident Qatar Holdind2010-
Akbar Al Bakargenerální ředitel Qatar Airways2015-
Annika Falkengrenovágenerální ředitelka Skandinaviska Enskilda Banken2011-
Hans-Peter Fischerpředseda představenstva Volkswagen Management Association2013-
Uwe Fritschpředseda závodní rady v závodě Volkswagen AG Braunschweig2012-
Babette Fröhlichovávedoucí oddělení plánování IG Metall2007-
Uwe Hückpředseda podnikové rady Porsche2015-
Louise Kieslingováředitelka Textilmanufaktur Backhausen2015-
Julia Kuhn-Piëchováčlenka dozorčí rady MAN Truck & Bus AG2015-
Olaf Liesministr hospodářství, práce a dopravy ve spolkové zemi Dolní Sasko2013-
Hartmut Meineředitel regionální pobočky IG Metall2008-
Peter Moschpředseda Rady obecné práce Audi2006-
Bernd Osterlohpředseda odborů VW Group2005-
Hans Michel Piëchprávník2009-
Ferdinand Oliver Porschečlen představenstva Familie Porsche AG Beteiligungsgesellschaft2009-
Wolfgang Porschepředseda dozorčí rady společnosti Porsche Automobil Holding2008-
Stephan Weilpremiér státu Dolní Sasko2013-
Stephan Wolfmístopředseda odborů Volkswagen2013-
Thomas Zwieblerpředseda odborů Volkswagen Commercial Vehicles2010-

Autoři: Aleš Sleeper Dragoun a David Bureš

Vitek
Diskuze (15)
Avatar - praděda7
27. 9. 2015 10:28
Re: Niekto musel dať echo!
Že někdo dal "echo", o tom nemůže být pochyb. Zda se někdy dozvíme kdo a za kolik, to už je další story... ;-)
27. 9. 2015 09:44
Niekto musel dať echo!
Automobilky ľúbia konkurenčné autá a ich motory rozoberať do poslednej skrutky a hrabať sa v SW. A určite prišli na to, kde je vo Wolfsburgu vlk zakopaný. ;-)
26. 9. 2015 15:33
Re: dostane ten podvodnik
tesne po jeho nastupu se zacal odehravat tento megapodvod. za to ten gauner obdrzel pres 90 milionu plat a nyni si odnese dalsich 60mil. kdyby byl v cine tak dostane provaz. miluju rezim kde se s temito grazly co vedome ohrozuji zdravi obyvatel nes*erou
Re: Piech
Pro informaci - rodina rodina Piëchů má v dozorcí rade tri zástupce, ne dva.
26. 9. 2015 07:46
A nech majú na nástenke ...
nový kódex so zvýrazneným textom: "Doping" motorov je u nás už zakázaný! ;-)