Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Převod auta bude jednodušší. Od června. Co se změní?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Od června letošního roku bude možné provést změnu vlastníka vozidla, i když nový majitel vozu neposkytne součinnost. Zavádí to novela zákona o provozu vozidel na pozemních komunikacích, která vyjde v nejbližších dnech ve Sbírce zákonů.

Upozornila na to společnost AAA Auto. Dosud se museli prodávající a kupující dohodnout a společně do deseti dnů podat žádost na příslušný registr vozidel nebo tak učinit na základě plné moci.

Důvody pro nedokončení registrace mohou být podle AAA u nových vlastníků vozidel různé, od opomenutí až po záměr vyhnout se placení pokut za dopravní přestupky nebo postihům za neplacení povinného ručení. Za nepřevedení vozu v zákonné lhůtě hrozil postih i prodávajícímu, i když problém nezpůsobil.

"Až do provedení řádného převodu vozidla na nového majitele zůstává veškerá odpovědnost za provoz vozidla na původním držiteli. Ten se tak vystavuje různým nepříjemným překvapením. Například v podobě vymáhání pokut za přestupky, jež nespáchal, odpovědnosti za škody způsobené provozem motorového vozidla bez uzavření povinného ručení, nemluvě o případech, kdy mohlo nepřevedené motorové vozidlo asistovat při spáchání nějakého trestného činu," uvedl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Nově úřad na základě žádosti podané původním vlastníkem vyzve nového majitele, aby se do přiměřené doby k žádosti vyjádřil a dodal potřebné doklady k registraci. Když tak nový majitel neučiní, úřad přesto zapíše nového vlastníka do registru vozidel a k autu vystaví nový technický průkaz a osvědčení o registraci.

"Proto by si každý, kdo kupuje ojetý vůz, měl od června uvědomit, že je pro něj jednodušší a bezpečnější registraci dokončit," uvedla generální ředitelka AAA Karolína Topolová.

Novela rovněž zavádí podmínky rozšiřování počtu stanic technické kontroly (STK) a nově umožňuje vyřídit registraci vozidla na všech úřadech obcí s rozšířenou působností. Doposud musejí motoristé chodit vyřizovat změny v registru vozidel pouze na úřady podle svého bydliště nebo sídla firmy.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
11. 11. 2017 22:40
Plná moc k přepisu vozidla
To já mám z veškerého papírování hrůzu, takže jsem vyřizování přepisu vozidla nechala na manželovi. A myslím, že jsem dobře udělala, on se v těchto věcech stejně vyzná líp než já. Pokud jste na tom podobně, doporučuji mrknout na tento [odkaz] :-)
21. 3. 2017 21:52
Uličníci
Konečně se vyřeší další díra v zákoně. Takoví ti uličníci, co si koupí v bazaru auto a pak s ním udělají průšvih hned druhý den by patřili do lochu :-!
21. 3. 2017 21:20
Už bylo na čase
Že by v bazarech trvalo papírování o trochu míň a zregulovaly by se fronty? hmmmm
19. 3. 2017 07:42
Zjednodušení
Každé zjednodušení je vítáno,tohle bude pro všechny velké ušetření času a nervů. :yes: