Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prezident Lamborghini končí, nahradí ho bývalý šéf stáje Ferrari F1

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Volkswagen, respektive Audi chystá velké změny na postech šéfů svých divizí. Stephan Winkelmann odchází z funkce prezidenta Lamborghini, povede quattro GmbH.

Jednapadesátiletý Winkelmann nastupuje do nové funkce 15. března. Lamborghini S.p.A. výrobci supersportů ze Sant'Agaty Bolognese, kterého v hierarchii koncernu VW spravují čtyři kruhy, šéfoval celých jedenáct let, od ledna 2005. Nyní tedy povede sportovní divizi Audi, jež hlavně vyrábí modely R a RS. Zastřešuje i Audi Sport, která se věnuje zákaznickému závodnímu programu R8 LMS pro třídu GT3 a propagaci značky. V neposlední řadě je její součástí i Audi exclusive, program pro individualizaci sériových vozů.

Lamborghini prodalo v roce 2015 rekordních 3.245 nových aut po celém světě. V dekádě pod vedením Winkelmanna se počet dealerů značky zvýšil trojnásobně, na 135 v padesátce zemí světa. Továrna má nyní třináct stovek zaměstnanců, dvojnásobek oproti polovině minulé dekády. Za dva roky se rozběhne produkce třetí modelové řady vedle Huracánu a Aventadoru, kterou má být rychlé SUV Urus. Nezapomínejme na to, že automobilka s býkem ve znaku letos oslaví kulaté (a bohužel nedožité) sté narozeniny svého zakladatele. Ferruccio Elio Arturo Lamborghini spatřil světlo světa 28. dubna 1916 a odešel z něj 20. února 1993.

Italskou továrnu, které také motoristický sport není cizí, vždyť vypisuje značkový pohár Super Trofeo a také staví auta pro kategorii GT3, nyní povede padesátník Stefano Domenicalli. Pikantní je na celé záležitosti samozřejmě to, že tento muž byl týmovým šéfem Scuderie Ferrari v letech 2008-2014, tenkrát nahradil slavného Jeana Todta. Pracoval pro ni ale celých 21 let a také mimochodem šéfoval okruhu v Mugellu. Za jeho vlády získala závodní stáj maranellského koníka naposledy před osmi lety mistrovský titul, tedy konkrétně Pohár konstruktérů. Když ho v listopadu 2014 zlanařilo Audi, spekulovalo se o něm, že jej povede i ve formuli 1, ale čtyři kruhy zatím setrvávají ve vytrvalostním světovém šampionátu a do nejvyššího klání monopostů se nijak zvlášť nehrnou.

Divize quattro GmbH prodala loni více než 17 tisíc nových aut, meziročně odbyt narostl o 13 %.

Heinz Hollerweger, který vedl sportovní divizi Audi od dubna 2014 a u značky strávil v různých funkcích včetně vedení technického vývoje takřka čtyři celé dekády, odchází ve svých 62 letech do důchodu.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
24. 2. 2016 08:28
Lamborghini zdar!
Stephan Winkelmann odvedl skvělou práci, Stefano určitě také nezklame (v článku je uvedeno jeho příjmení s jedním 'L' navíc). I pod křídly Audi nemám o Lamborghini nejmenší obavy, atmosféra vypadá lepší než pod křídly fiatu...