Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodeje GM v Číně poprvé předstihly prodeje v USA

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
V prvním pololetí tohoto roku se stala pro koncern General Motors největším trhem Čína. Prodeje v tomto období předstihly dosud nejvyšší prodeje na trhu ve Spojených státech.

Americký koncern General Motors oznámil, že jeho prodeje vozů v Číně za první pololetí tohoto roku poprvé v historii překonaly prodeje na domácím trhu ve Spojených státech. Důvodem je nerovnoměrně rostoucí poptávka po vozech v USA a obecně rychlý růst prodeje nových vozů v Číně. Koncern General Motors prodal v Číně od ledna do června 1,21 milionu vozů, což znamená proti stejnému období roku 2009 nárůst o 50 procent. Ve Spojených státech se koncernu podařilo prodat „jen“ 1,07 milionu vozů.

Aktuální vývoj rovněž odráží úsilí koncernu o expanzi na rozvíjejících se trzích, kde chce těžit z jejich rychlého růstu a kompenzovat jen pomalu rostoucí prodeje na domácím trhu. Prodej vozů na domácím trhu se v první polovině tohoto roku vyvíjí značně nerovnoměrně, když počet meziměsíčních růstu a poklesů je naprosto identický. Celkově však prodej vozů čtyř klíčových značek koncernu GM v prvním pololetí vzrostl meziročně o 36 procent.

Data o vývoji čínského trhu s automobily budou k dispozici až tento týden, avšak údaje za prvních pět měsíců tohoto roku vyznívají velmi příznivě. Prodeje osobních vozů v Číně vzrostly od ledna do května o 55 procent na 5,7 milionu jednotek, prodej vozů všech kategorií vzrostl o 53 procent na 7,6 milionu jednotek. Faktem ale rovněž je, že růst prodeje na čínském trhu začíná pomalu slábnout.

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
7. 7. 2010 13:31
Re: To ziram...
Velmi pekne! :yes:
Avatar - Falco
6. 7. 2010 18:36
Re: To ziram...
Zavádějící a klamné, ale co čekat od člověka, který napíše, že Čína roste díky centrálně řízené ekonomice. 8-s Chceš snad firmám přikazovat kde mají vyrábět, koho zaměstnávat?

[odkaz] ! Pozorně poslouchejte co o své rodné zemi říká třeba Andreas von Bechtolsheim, spoluzakladatel Sun Microsystems!
Avatar - Glaukos
6. 7. 2010 17:00
Re: To ziram...
nezbývá mi než s tebou souhlasit, ale za pár desítek let bude stejně celý svět ovládán všemocnými korporacemi a já jen doufám, že v té době mi to už bude srdečně jedno :yes:
6. 7. 2010 14:35
Re: To ziram...
Ve sve podstate mas pravdu;

Ohledne tech eko norm bych si dovolil zminit, ze se neda z nuly prejit k nejmodernejsim technologiiim. Ver pokud by Cina mohla, tak zitra ti dovezou do Evropy eco normu 6 pokud by meli ty technologie, jenze nemaji, zatim a nejsou tak hloupi, ze by nekomu dali 50% vlastnich podniku za soucastnou technologii...a nakonec se stali jen zamestnanci ve vlastni zemi ovladanou zahranicnima spolecnostma jak to vidime u nas, ze. Tak jak to bylo v pripade statu co maji napriklda ropu, ale zadne technologie jak ji dostat na povrch a zpracovat.

Ohledne nerostnych surovin si zato muzou ostatni continenty sami, jelikoz Cina zacala investovat do nerostnych surovin kolem devedesatych let, nikomu nic nesebrala ale "poctive" odkoupila prava na tezbu v dobe kdy o nerostne suroviny nebyl moc zajem.

Moje chyba byla asi, ze jsem chtel slepe zvednou palec k clanku jez v zasade tak pozitivni neni.
Avatar - Glaukos
6. 7. 2010 14:27
Re: To ziram...
Čínu a Japonsko bych neporovnával, šlo o jinou dobu, i kulturu. naví nevěřím, že Čína udrží nějak dlouhodoběji pozici světového hegemona (nikdo nikdy to dlouho nevydržel). Navíc současná společnost žije přítomností a ne budocností (viz krize)