Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Racing 21 na Rallye Bohemia: Roli navigátora si vyzkouší hokejista Jan Hejda

David Bureš
Diskuze (1)
I na letošní Rallye Bohemia se závodníci dočkají náročných rychlostních zkoušek. Pilot Vojtěch Štajf doufá, že na nich bude úspěšný.

Minulou Rallye Hustopeče posádka Štajf – Rajnoha týmu Klokočka Škoda Czech National Team dokončila na krásném čtvrtém místě, což je výsledek, na který by ráda navázala i na nadcházející Rallye Bohemia. Pro posádku bude netradiční sobotní shakedown, ve kterém na místo navigátora usedne hokejista Jan Hejda.

„O místo se nebojím, Honza je těžká váha a v rallye je každé kilo znát,“ říká s úsměvem navigátor František Rajnoha a odkazuje na to, že bek Colorado Avalanche měří 190 centimetrů a váží 95 kilogramů.

Posádka by na „bohemce“ ráda navázala na úspěchy v předchozím závodě. „Poslední Rallye Hustopeče nám vyšla nad očekávání dobře, což jsme ani nečekali. Pomohl nám hlavně posun v nastavení vozu a jízda bez chyb na šotolinovém povrchu, na kterém jsme si to vážně užili a postupně se zabydleli na špičce startovního pole,“ říká závodník Vojtěch Štajf.

Štajf Rallye Bohemia v roce 2005 vyhrál, tehdy s produkčním subaru, útok na zopakování vítězství ale milovník golfu nebo lyžování nevyhlašuje. V závodu ho totiž čeká tvrdá konkurence v čele s domácím škodováckým týmem, který nasadí speciál v černém zbarvení evokujícím slavný ferat. „Před 11 lety jsem zde dokázal zvítězit v absolutním pořadí. Takové umístění pro nás letos příliš reálné není, ovšem to neznamená, že bychom se nechtěli pohybovat v nejvyšších patrech české rallyové scény,“ těší se na bitvu Štajf.

Pro Štajfa je Rally Bohemia skoro domácí závod. „K regionu, kterým vedou tratě letošního podniku mě pojí už zážitky z dětství. Máme tu rodinnou chalupu, zdejší silničky mám najeté,“ tvrdí dvaačtyřicetiletý pilot.

Štajf si na nový speciál v podobě Fabie R5 stále zvyká, ze sžívání se ale má dobrý pocit. „Těší mě, že se já i celý tým s Fabií R5 učíme a sžíváme rychleji, než jsme předpokládali. Před sezonou jsme si dali předsevzetí, že bychom od poloviny roku, tedy právě od Rallye Bohemia, už chtěli jet hodně rychle. Ta chvíle právě nastává a já doufám, že na mých oblíbených tratích v okolí Mladé Boleslavi a na Liberecku budeme úspěšní alespoň tak, jako v Krumlově či Hustopečích,“ říká vystudovaný žurnalista.

Letošní ročník Rallye Bohemia startuje v sobotu 2. července shakedownem v Hrdlořezech, samotný start je naplánován na 13:20 na mladoboleslavském Staroměstském náměstí. Piloti se mohou těšit na náročné rychlostní zkoušky, fanoušky zase mají potěšit dvě divácky atraktivní polookruhové rychlostní zkoušky, na kterých každé z aut uvidí dvakrát. Součástí závodu budou i dvě populární rychlostní zkoušky Šumburk a Návarov v okolí Tanvaldu, které patří mezi nejlepší tratě české rallye.

David Bureš
Diskuze (1)
9. 7. 2016 17:11
Opravdu to nikoho nezajima
Ale vubec nikoho...