Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rakousko letos zdražilo dálniční známky i zvýšilo pokuty

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Češi vyjíždějící do zahraničí se letos musí připravit na vyšší cenu dálničních známek v Rakousku. V Rakousku a na Slovensku pak hrozí přísnější postihy za dopravní přestupky.

Itálie a Irsko budou od jara v plné míře vymáhat pokuty i od zahraničních řidičů. Informoval o tom ÚAMK.

V Rakousku podražila roční dálniční známka pro osobní vozidla o 1,3 eur na 85,7 eur, cena dvouměsíční se zvýšila o 40 centů na 25,7 eur a desetidenní o deset centů na 8,8 eur. Rakouská policie bude více trestat řidiče za svou neukázněnost. Například za telefonování za volantem řidič zaplatí 50 eur, za nedání znamení o změně směru jízdy hrozí až 2180 eur. Ta samá pokuta hrozí za ohrožení chodce na přechodu nebo mimo obec.

Na Slovensku se otevřely nové úseky na dálnicích D1 a R2, ale zároveň se zvýšily pokuty. Nejvíc se zvedly sankce za rychlou jízdu nebo jízdu pod vlivem alkoholu v krvi nebo drog. Tam je sazba okolo 1000 eur a hrozí i vězení a odebrání řidičského oprávnění.

Francie se rozhodla bojovat proti starým dieselovým autům zvýšením spotřební daně u nafty. Cena se tak v průměru zvýší o čtyři koruny na litr. Zároveň zavedla povinnost vozit v povinné výbavě motocyklu reflexní vestu a trojúhelník. V jednosměrných ulicích, kde je rychlost snížena na 30 km/h, budou nově moci cyklisté jezdit obousměrně.

Německo zvažuje snížení rychlosti na dvou vybraných úsecích dálnic v Bádensku-Württenbersku (A81: Bad Duerrheim - Hegau a A96: Aitrach - Wangen) z doporučených 130 km/h na 120 km/h. Důvodem snížení je bezpečnost v dopravě, snížení hluku a emisí. Rakousko pak chce na okresních silnicích omezit maximální rychlost ze 100km/h na 80 km/h. Švýcarsko naopak uvažuje o zvýšení minimálního rychlostního limitu na dálnicích se třemi jízdními pruhy z 80 na 100 km/h.

Stockholm letos zvýší poplatek za vjezd do centra o deset procent a rozšiřuje se zákaz vjezdu nákladních vozidel s emisní normou Euro 2 do emisních zón ve Vídni a části Dolního Rakouska. Belgie od dubna zavádí mýtné pro vozidla nad 3,5 tuny ve všech ve Vlámsku, Valonsku a Bruselu.

Od nového roku se opět zavádí turistická daň na Baleárských ostrovech Mallorca, Ibiza, Menorca a Formentea. Daň se má pohybovat mezi 25 centy až dvěma eury za noc.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
6. 1. 2016 11:53
Re: Trojuholnik pre moto
Myslím si, že je to špatně. Od Nového roku je povinnost mít vestu, ale trojúhelník ne. Francie má občas zajímavá pravidla. Není to však jediná pochybná informace v článku, takže se přikláním k tomu, že to mají špatně.
5. 1. 2016 22:08
CH limit
Pre upresnenie informácie v článku, na CH diaľniciach sa zvyšuje limit na min 100km/h v obliehacích pruhoch - celkom ľavý pruh
5. 1. 2016 22:07
Re: Österreich
to je pekna blbost... jezdim po AT vic nez 7 let dennodenne a nevidim zadnou buzeraci a ani jsem neslysel od pratel a kolegu, ze by nekoho sikanovali.....
Pokud si myslite, ze prekroceni rychlosti a nasledna pokuta je mi Vas lito. Jedenkrat jsem videl, ze policiste něco vysvetlovali ridicce co zastavila v křižovatce a nesla sklo do opravny.
Avatar - euro89
5. 1. 2016 20:52
Österreich
O důvod víc, proč k rakušákům nejezdit. Tenhle národ mi je celkově ze všech německy mluvících zemí nejméně sympatický. A jejich buzerování řidičů je doslova pověstné po celé Evropě. Já třeba často jezdím z Allgäu do Švýcarska, ale než bych měl jet malej kousek (prakticky jen tunelem u hranic) po jejich dálnici, tak radši sjedu u Lindau a projedu to okreskou kolem Bodensee a v St. Margrethen najedu na švýcarskou dálnici (příp. když nikam nespěchám, tak využiji trajekt). Nechci, aby tenhle řidiče buzerující stát měl ze mě byť jediný cent.
Jinak to omezení na německé A96 je taky dobrá p*č*vina. Tím úsekem jezdím často a není tam pro snížení absolutně žádný důvod snad kromě toho, že současná vláda spolkové země Baden - Württemberg se snaží všechny řidiče co nejvíc nas*at a omezuje rychlosti všude kde jí napadne. :-! Jsem docela zvědavej, jak se jí voliči v domovině značek Mercedes - Benz a Porsche v dalších volbách odmění.
Avatar - Ja Prvni 123
5. 1. 2016 19:37
A čeština opět trpí...
Víte, co znamená "Rakouská policie bude více trestat řidiče za svou neukázněnost"?

To znamená, že policie bude neukázněná... a potrestá za to řidiče.

Jinak je to "Rakouská policie bude více trestat řidiče za jejich neukázněnost"....

:-(