Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Centrální registr vozidel opět místy kolabuje

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Důvodem je tentokrát propojení se základními registry osob, které mělo úředníkům zjednodušit a urychlit práci.

Centrální registr vozidel dnes ráno po napojení na základní registry osob a nemovitostí na řadě míst v zemi zkolaboval. Nefunguje v Pardubicích, Karviné, Kladně, Brně a částečně v i Praze. Na jiných úřadech se systém zpomalil, zjistila ČTK na pracovištích registru.

"Jarov nejde vůbec a u ostatních pracovišť je asi jen otázkou času, kdy taky přestanou fungovat," uvedl ředitel dopravnésprávního odboru v Praze Josef Mihalík. Systém se podle něj po 8:00, kdy se k němu začaly připojovat menší obce, zcela zahltil. Úředníci například na odezvu systému čekají až deset minut.

Informace o prudkém zhoršení funkce registru připustilo i ministerstvo dopravy. Podle náměstka ministra Miroslava Drobného ale nejde o celkový výpadek, úřad prý ví pouze o dílčích komplikacích a prý už je známé, co je jeho příčinou. Ta by měla být odstraněna ještě dopoledne a systém by poté měl fungovat stejně jako ráno po 7:00 hodině, dodal Drobný.

Napojení na centrální registr vozidel ráno v Kladně fungovalo velmi pomalu, asi tak na 15 procent, uvedl Jiří Vrchlavský ze správního odboru. Přibližně po hodině se spojení zcela přerušilo a registr přestal fungovat. Na kladenský úřad do 09:30 přišlo 23 zájemců. "Aktuálně to sice jede, ale neskutečně pomalu," řekl ČTK kolem 10:00 mluvčí radnice Vilém Frček. Před přepážkami se vytvořily fronty, úřad vyvěsil na dveře omluvu.

Podobná situace nastala v Chrudimi. "Od rána je to stále horší, teď už musíme čekat, s registrem se skoro nedá pracovat. Nechce se rozběhnout, strašně dlouho trvá, než se něco nahraje a také se stane, že se nahraje chyba," popsala fungování softwaru po propojení registrů vedoucí oddělení evidence motorových vozidel Městského úřadu v Chrudimi Jana Marková. Úředníci zrušili vyvolávací systém, který určoval pořadí žadatelů, lidé z úřadu většinou rezignovaně odešli.

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od vnitra letos 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo dopravy zaplatit za provoz registru. Strana LIDEM oficiálně kvůli přetrvávajícím potížím s registrem vyzvala k odchodu svého ministra Pavla Dobeše, který také začátkem prosince ze své funkce odstoupil.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Avatar - Stejsn
13. 12. 2012 14:42
Re: Dobrá zpráva
Řečeno slovy Wanastových vjecí: "Koukni na ně, to se nevidí: nikdo nevisí, nikdo nesedí..." :no:
Avatar - šmoula nešika
13. 12. 2012 14:34
Re: Dobrá zpráva
Nový centrální registr vozidel. Vždycky když to někdo vysloví, tak mám chlupy naježené až kdovíkde. Tak dlouho ministr sliboval nápravu, až musela redakce Novy ten šampus vypít sama. Takže pěkná groteska. Ale to nejpikantnější na tom je, že se Dobeš rozhodl rezignovat až když bylo po všem. Ach jo, to je opičárna...
13. 12. 2012 11:56
Dobrá zpráva
Zase novináři budou mít o čem celý týden psát. A těch tv štábů na registrech !!