Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Le Corbusier: Tak tohle jsme nečekali

David Bureš
Diskuze (29)
Kupé s dlouhou kapotou pojmenované po architektovi Le Corbusierovi se inspirovalo prací tohoto umělce.

Oddělení průmyslového designu automobilky Renault se rozhodlo připomenout letošních padesát let od smrti architekta Charlese-Édouarda Jeannereta-Grise, známého spíše pod přezdívkou Le Corbusier. Na jeho počest vznikla studie pojmenovaná právě po tomto umělci.

Práce na automobilu byly zahájeny před dvěma lety. Designérské oddělení Renaultu se pravidelně zabývá futuristickými projekty, které nesouvisí s modelovou řadou, čímž pracovníci hledají nové způsoby práce a možnosti designu. Právě před dvěma lety se stylisté rozhodli pracovat na tématu francouzských kulturních statků, což je přivedlo právě k architektovi Le Corbusierovi.

Výsledkem prací se stal automobil inspirovaný myšlenkami slavného architekta, který pracoval hlavně s jednoduchými geometrickými tvary. Studie Le Corbusier je kupé s dlouhatánskou kapotou a speciálními dveřmi otevíranými k nebi. Přídi dominuje výrazná maska doplněná o úzké hlavní světlomety.

Fanoušci značky si studii Le Corbusier budou moci poprvé prohlédnout ve Villa Savoye ve městě Poissy, kde od dnešního dne až do 20. března 2016 probíhá výstava nazvaná Vozy pro život: automobil a modernita ve 20. a 21. století. Budovu navrženou právě architektem Le Corbusierem dnes využívá francouzské Centrum národních památek.

Francouzsko-švýcarský architekt Le Corbusier patří mezi průkopníky moderní architektury, díky svým myšlenkám je mnohdy nazýván největším architektem 20. století. Jeho styl se jmenuje purismus, přičemž mu dominují jednoduché tvary a čisté plochy, z materiálů pak železobeton, ocel a sklo. Nejslavnější Le Corbusierova díla (např. zmíněná Villa Savoye) vznikla ve 20. a 30. letech, kdy navrhl i nikdy nerealizovanou novou zástavbu Zlína. Le Corbusier zemřel v roce 1965 ve svých 77 letech.

David Bureš
Diskuze (29)
Re: A proč
Ne. Ty si to nandávás sám. >:D >:D >:D
Avatar - TeeJay
22. 10. 2015 23:41
Re: A proč
Teďs mi to teda nandal. >:D :yes:
Re: Tak tohle jsme nečekali
>:D >:D >:D
Re: A proč
TeeJay - Le Blbec?
22. 10. 2015 19:14
Re: Tady je svět ještě vpořádku...
Mě prosit nemusíš. To si raději zajdi do nějakého kostelíčka.