Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rok 2012: Co nového na silnicích?

Aleš Jungmann
Diskuze (30)
Nejviditelnější je zdražení dálničních známek, řidiči se však mohou setkat i s novou Generální inspekcí bezpečnostních složek.

Změny v bodovém systému jsou již starší záležitostí, nic podobně převratného začátek letošního roku nepřinesl. V podstatě jde jen o tyto tři změny:

Dražší dálniční známky

Za roční známku, dovolující užití placených úseků, letos zaplatíme opět o něco více. Cena roční známky pro vozidla do hmotnosti 3,5 tuny vzrostla na 1.500,- Kč, podražily však i ostatní viněty.

Měsíční známka pro vozidla do hmotnosti 3,5 tuny bude v roce 2012 stát 440,- Kč, desetidenní pak 310 Kč. Loni stál měsíční kupón 350,- Kč a desetidenní 250,- Kč. Roční známku pro osobní vozidla na rok 2011 motoristé kupovali za 1.200,- Kč.

Platnost měsíčního kupónu počíná dnem vyznačeným na známce a končí uplynutím dne následujícího měsíce, který se číselně shoduje se dnem vyznačeným na kupónu. Není-li takový den v příslušném následujícím měsíci, připadne konec platnosti na jeho poslední den. Desetidenní známka platí od dne vyznačeného na ní do desátého kalendářního dne.

Dálniční známky jsou prodávány na všech pobočkách České pošty a na dalších prodejních místech označených speciální nálepkou. Jedná se především o benzinové stanice, ale také o hraniční přechody a další prodejny.

Distribuci všech druhů dálničních vinět zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury prostřednictvím České pošty a Autoklubu Bohemia Assistance a jejich oprávněných prodejců.

Řidič má povinnost vylepit známku na vnitřní stranu čelního skla, ze svého pohledu do pravého dolního okraje, tedy na stranu spolujezdce. Kupón je dvoudílný. Do obou dílů je třeba vepsat registrační značku vozidla, u druhého se RZ vyplňuje na jeho zadní straně. Tuto část si dále řidič ponechá u sebe pro kontrolu Policií ČR, případně orgány Celní správy.

Kupóny jsou nepřenosné, nelze je tedy použít na jiném voze. Za jízdu po dálnici nebo rychlostní silnici bez platné známky hrozí bloková pokuta až 5.000,- Kč.

Generální inspekce bezpečnostních sborů

Prvního ledna byl Česku zákonem č. 341/2011 Sb. zřízen nový ozbrojený sbor, Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Úkoly inspekce jsou vymezeny zákonem o Generální inspekci bezpečnostních sborů (viz výše). Hlavním předmětem činnosti je vyhledávat, odhalovat a vyšetřovat skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, jehož pachatelem je příslušník Policie České republiky, celník, příslušník Vězeňské služby, příslušník inspekce anebo zaměstnanci těchto útvarů.

Inspekce také provádí zkoušku spolehlivosti vůči protiprávnímu jednání uvedených příslušníků a zaměstnanců. Navrhuje proti takové činnosti opatření a vydává metodická doporučení pro činnost jednotlivých bezpečnostních sborů.

Řidiče může příslušník Generální inspekce kdykoliv zastavit (za účelem provedení prohlídky je příslušník inspekce dopravní prostředek otevřít nebo jiným způsobem si do něj zjednat přístup, v případě nutnosti, i za použití síly), inspektoři také mohou užívat modré majáčky doplněné o výstražné zvukové znamení a mají výjimku z pravidla o dodržování rychlosti jízdy.

Lékař musí hlásit

Po změně v silničním zákoně musí nově lékař nahlásit pověřené obci to, že žadatel o řidičský průkaz není zdravotně způsobilý k řízení motorového vozidla.

Cizinci, kteří si u nás budou chtít udělat řidičský průkaz, budou muset čestným prohlášením doložit, že o něj v jiném státě Evropské unie nepřišli či zda se na ně nevztahuje zákaz řízení. Úřady mají možnost řidičský průkaz odebrat, pokud se ukáže, že v čestném prohlášení lhali.

Aleš Jungmann
Diskuze (30)
5. 1. 2012 16:58
Re: Generální degenerace
Já myslel toho Range pro mě, kdybych se s GIBS potkal. >:D Něco takového jen tak nezastaví.

O to spíš by si člověk měl zavolat a nechat si auto, které se tě snaží zastavit, ověřit.
5. 1. 2012 14:11
Re: Generální degenerace
absolutně absurdní? Hm.....
5. 1. 2012 13:20
Re: Nejste trosku mimo?
:yes: ale zkrátka někdy jsou chvíle, kdy nevysvětlíš ani východ slunce.....
5. 1. 2012 13:00
Re: Nejste trosku mimo?
...si to precti sam:

§ 16
Zastavení a prohlídka dopravního prostředku
(1) Příslušník inspekce je oprávněn zastavit dopravní
prostředek a provést jeho prohlídku,
a) pronásleduje-li pachatele úmyslného trestného
činu,
b) pátrá-li po pachateli úmyslného trestného činu
nebo po věcech z takového trestného činu pocházejících
anebo s takovým trestným činem souvisejících,
c) pátrá-li po hledané osobě,
d) pátrá-li po zbraních, střelivu, výbušninách, omamných
a psychotropních látkách a jedech, nebo
e) pátrá-li po věcech pocházejících z trestné činnosti
anebo souvisejících s trestnou činností,
má-li důvodné podezření, že se v dopravním prostředku
taková osoba nebo věc nachází.
(2) Příslušník inspekce je oprávněn zastavit dopravní
prostředek a provést jeho prohlídku, má-li důvodné
podezření, že používáním dopravního prostředku,
na dopravním prostředku nebo v souvislosti
s dopravním prostředkem byl spáchán trestný čin.
(3) Příslušník inspekce je oprávněn za účelem provedení
prohlídky dopravní prostředek otevřít nebo jiným
způsobem si do něj zjednat přístup, v případě
nutnosti i za použití síly.

Nikde neni psano nic o tom, ze v tom dopravnim prostredku musi byt prislusnik neceho. Muze v nem byt kdokoliv.
Je to ctrl+c/ctrl+v primo ze zakona.
5. 1. 2012 12:15
Re: Generální degenerace
Nevymyslej tu kraviny, proste na kazdou situaci lze vytvorit absolutne absurdni pribeh, kdy muze selhat vsechno, proc se tim ale zabyvat? I ted te muze policie zastrelit primo na ulici mezi tvymi detmi, to si nikdo nepreje, takovych absurdnich situaci lze vymyslet dalsi milion, kraviny...
Pokud te nahodou budou stavet omylem a ty se nemas ceho bat, v cem je problem? Omluvi se a hotovo. A falesna inspekce, i dnes te muze zastavit falesny policista, coz se i deje, neni to zadna komplikace navic, neprehanej.