Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálniční známky na Slovensku (2012): Týdenní známku nahradí desetidenní

David Bureš
Diskuze (15)
Desetidenní dálniční známka bude na Slovensku stát 10 euro.

Týdenní dálniční známky na Slovensku končí, od ledna 2012 budou nahrazeny desetidenní dálniční známkou, za kterou řidiči aut do 3,5 tuny zaplatí 10 euro.

Známka s prodlouženou platností má vyjít vstříc turistům, kteří na Slovensku pobývají déle než týden a stěžují si, že jim sedmidenní známka přestane během pobytu platit. Druhým důvodem je fakt, že slovenská vláda na prodejích déle trvajících známek více vydělá.

Současná sedmidenní dálniční známka stojí 7 euro, desetidenní tak bude o 3 eura dražší. To zřejmě nepotěší ty řidiče, kteří slovenské dálnice používají málokdy, a týdenní známka by jim postačovala.

V sousedním Rakousku letos stojí desetidenní dálniční známka 7,90 euro. V Česku stojí tato dálniční známka 250 korun.

Desetidenní známka bude obdélníková a fialová. Začátek její platnosti vyznačí prodejce pomocí proděrování příslušného data podle požadavku kupujícího.

Slovenské ministerstvo dopravy očekává, že se v roce 2012 na Slovensku prodá 1,8 milionu desetidenních dálničních známek. Příjmy z jejich prodeje mají dosáhnout 15,01 milionu euro bez daně z přidané hodnoty. Pokud by v prodeji i nadále zůstaly týdenní známky, prodalo by se jich sice 2,36 milionu kusů, příjmy z jejich prodeje by ale činily 14,52 milionu euro bez daně.

David Bureš
Diskuze (15)
Avatar - Special-line
25. 10. 2011 19:28
Re: zlodejska banda!!!
Ale na tom odlehčení komunikací jak psal lorenzlubos, něco je. Příklad D1 okolo Brna, Celou dobu byl ten kousek bez poplatku a najednou je zpoplatněn. Takže kdo si nechce za 1 nebo 2 průjezdy těch pár km kupovat známku, tak hezky přes Bosonohy a přes centrum jako by už těch aut tam nebylo dost. Stejně to do státní kasy o moc víc nepřinese. Zdá se to jako nesmysl platit to obráceně jak píse lorenzlubos, ale tím se plně využije poslání dálnic, které mají odlehčit městům a silnicím nižších tříd. Obdobný případ který jsem slyšel je ten že ve Švýcarsku se neplatil rychlíkový příplatek, protože rychlík má méně zastávek a je ekologičtější.
Avatar - Special-line
25. 10. 2011 19:13
Re: vynaliezavost
Proč? Vždyt týdenní známka je k ničemu.
25. 10. 2011 18:07
zdrazeni
No tak vam to zdrazili o tri eura, ale zase mate o tri dny navic... U nas zdrazi a ani cesty neopravi >:D
Avatar - Guttalax
25. 10. 2011 17:18
Borovičkopitci
;-) Ti se zas ukázali >:D >:D >:D >:D
25. 10. 2011 13:52
Re: zlodejska banda!!!
A to nehovorim o tej komedii s mesacnym odkladom otvorenia R1 do NR...Ved jasne, je celkom prijemne dostat po mesiaci uroky z miliardy € 8-s