Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab dokončil reorganizaci, očekává se jeho prodej

David Bureš
Diskuze (6)
Rozhodnutí švédského soudu znamená, že majitelé Saabu se zřejmě dohodli na jeho prodeji.

Majitel Saabu, společnost National Electric Vehicle Sweden (NEVS), loni požádala o ochranu před věřiteli, aby kvůli finančním potížím mohla dokončit jednání o svém financování. Okresní soud ve Vänersborgu rozhodl o tom, že nucená reorganizace byla ukončena, jelikož její účel byl splněn.

Protože už Saab není chráněn před věřiteli, musí splatit své dluhy. První jejich část musí vyplatit do 60 dní, tu druhou do šesti měsíců. Na základě dohody budou dlužné částky uhrazeny 469 z 573 věřitelů. Zbývající věřitelé se dočkají později, podle všeho s nynějšími podmínkami souhlasí.

Ochranou před věřiteli chtěl NEVS v srpnu 2014 zabránit nucenému prodeji majetku, což by zkomplikovalo tehdejší jednání o prodeji Saabu novému majiteli. Nyní se zdá, že je dohoda o financování na světě, není však zatím jisté, kdo švédské automobilce finančně pomůže.

Loni se nicméně spekulovalo o tom, že NEVS jedná s dvěma zájemci o koupi Saabu. O švédského výrobce aut měly tehdy údajně zájem indická automobilka Mahindra a čínský Dongfeng. Představitelé NEVSu pouze v prosinci uvedli, že většinový podíl v této společnosti koupí výrobce aut z Asie.

Čínské konsorcium NEVS převzalo většinu majetku zkrachovalé švédské automobilky Saab v roce 2011, a to včetně hlavního závodu v Trollhättanu. Začátkem prosince 2013 Saab obnovil výrobu sedanu 9-3, loni v květnu ji ale kvůli nedostatku peněz musel přerušit. V srpnu poté následovala ona žádost o ochranu před věřiteli.

David Bureš
Diskuze (6)
17. 4. 2015 16:29
Re: ko
VW? >:-[]
17. 4. 2015 07:39
Re: Co ještě může na troskách Saabu vzniknout?!
Topper by neváhal.
16. 4. 2015 22:29
Re: ko
Protože ta mrtvola má pořád větší jméno než...
Však víš.
16. 4. 2015 20:30
Re: Co ještě může na troskách Saabu vzniknout?!
Znáček... Kdo si v Evropě koupí auto DongFeng?
Avatar - Bubáq
16. 4. 2015 16:26
Co ještě může na troskách Saabu vzniknout?!
Jejich manévrovací prostor je poté, co si GM ponechal všechny významnější patenty a prodal zbytek, zcela minimální. I kdyby obnovili výrobu aut, třeba elektromobilů, může z toho být opravdový saab? Znovu mě napadá: do pekel s tehdejším "vedením" GM, které způsobilo tuhle těžkou ztrátu na evropské automobilové kultuře.....