Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania a MAN začínají spolupracovat na převodovkách

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Švédská Scania zahajuje velmi úzkou spolupráci s německou značkou MAN v oblasti převodovek pro těžká nákladní vozidla.

Počínaje rokem 2016 bude MAN nabízet kompletní portfolio převodovek Scania ve svých vozidlech a následně začnou obě společnosti kooperovat při vývoji budoucích generací převodovek.

Ve výsledku bude tato spolupráce znamenat rychlejší dodávku kvalitních produktů zákazníkům, stejně jako účinnější využití výrobních kapacit i zdrojů pro vývoj a výzkum.

I přesto, že se do hnacího řetězce dostanou společné komponenty obou výrobců, tak pro finální vlastnosti vozidla má zásadní význam hlavně takzvaný strategický software, který řídí převodovku a její spojení s ostatními prvky hnacího řetězce. A právě tento software budou obě značky i nadále vyvíjet samostatně.

Martin Lundstedt, prezident a generální ředitel společnosti Scania, k tomuto kroku uvedl, že se jedná o milník ve spolupráci se společností MAN. Zároveň dodal, že i přes kooperaci ve vývoji převodovek bude Scania i nadále pokračovat ve vývoji svých vlastních řešení, přispívajících k zajištění maximální spolehlivosti a hospodárnosti provozu.

Spolupráce na převodovkách má mít pro zákazníky jednoznačně pozitivní dopad. Mimo jiné se totiž díky vyššímu objemu výroby a nákupu podaří alokovat větší zdroje do oblasti výzkumu a vývoje.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)