Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania dodává 156 autobusů Citywide pro Berlín

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Poprvé v historii míří autobusy značky Scania do služeb Berliner Verkehrsbetriebe, která je největším dopravním podnikem v Německu.

Současný dopravce Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) vznikl v roce 1992, když došlo ke spojení dvojice tehdejších dopravních podniků zastupujících západní a východní Berlín, ale kořeny společnosti sahají až do roku 1929, kdy došlo na sloučení řady menší soukromých firem v jednu velkou, obsluhující celé město.

V současnosti provozu BVG 10 linek metra, 22 tramvajových linek a 149 autobusových linek. Jen autobusů má tento podnik ve svém vozovém parku téměř 1300 a v rámci průběžné modernizace do něj nyní poprvé od svého založení zařazuje vozidla značky Scania.

Na přepravě okolo 950 milionů cestujících ročně se má podílet celkem 156 nízkopodlažních kloubových autobusů Scania Citywide s motory Euro 6, z nichž bylo na začátku letošního roku BVG předána první skupina 70 vozidel, kterou v následujících letech doplní zbývajících 86 autobusů.

Všechny osmnáctimetrové třínápravové autobusy Scania Citywide pro BVG nesou pro tohoto dopravce tradiční kombinaci žluté a černé barvy. Vozidla s trojicí rozměrných dvoukřídlých dveří na své pravé straně jsou připravena nabídnout prostor pro téměř stovku sedících a stojících cestujících.

Součástí výbavy těchto vozidel je v prostoru dveří vytápěná podlaha, urychlující osychání v deštivém počasí a snižující riziko tvorby námrazy v zimních měsících. Panely v interiéru informující o příštích zastávkách mají usnadnit orientaci i cestujícím se zrakovým postižením a všechny autobusy disponují prostorem pro dvojici vozíčkářů a jeden dětský kočárek.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Avatar - wakantanka
12. 1. 2015 14:12
Re: ok
prestav si že ten autobus má ešte aj dvere >:D .... ty si marný prípad
Avatar - wakantanka
10. 1. 2015 17:13
Re: ok
aha, takže zase agentúra jedna pani povedala. A čo má spoločné Scania s Volvom?
Avatar - Guttalax
10. 1. 2015 15:48
Re: Scania to je vlastne VAG ...
To říkal Bohúš-Kuwa to je ale parník. >:D
Avatar - Nadzvukovy
10. 1. 2015 13:48
Scania to je vlastne VAG ...
Parník ... :yes:
Avatar - Guttalax
10. 1. 2015 09:32
Re: ok
Vidím,že píšeš dost k autobusům, trolejbusům . Uvažuji ,kdy jsem tímto prostředkem jel naposled. Ale bylo to hodně dlouho. ;-)