Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania Higer A30: Všestranný autokar

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Scania prostřednictvím autokaru Higer A30 nabízí autobus, který lze využívat k provozu na pravidelných linkách i pro příležitostnou zájezdovou dopravu.

Víceúčelový autokar Scania Higer A30 se ve své současné podobě sice představil již na IAA užitkových vozidel pořádaném v roce 2012 v Hannoveru, ale letos byl uveden v provedení s motory Euro 6 schopnými spalovat stoprocentní bionaftu.

Scania Higer A30 je zástupcem kategorie víceúčelových autokarů, které lze využívat jako školní autobusy, na kyvadlovou dopravu a také pro zájezdy. K Dispozici je tento model v provedení s celkovou délkou 12 až 13 metrů při šířce 2,5 m a výšce 3,5 m.

Standardem je konfiguraci podvozku 4x2 s motorem uloženým v zádi vozidla. Paletu pohonných jednotek nabízených pro Scanii Higer A30 představuje přeplňovaný vznětový řadový pětiválec o objemu 9,3 litru s výkony 184 kW, 206 kW, 235 kW a 265 kW.

Všechna nabízená provedení splňují emisní normu Euro 6 a dvojice nejvýkonnějších provedení je nabízena i ve verzích připravených spalovat stoprocentní naftu.

Točivý moment 1250 až 1700 N.m je přenášen na kola zadní nápravy prostřednictvím osmistupňové mechanické převodovky Scania se systémem automatizovaného řazení Scania Opticruise. Na přání je dodávána automatická převodovka ZF Ecolife s integrovaným retardérem.

Součástí výbavy zvyšující bezpečnost i komfort provozu může být vedle elektronicky ovládaných kotoučových brzd, ESP i tempomat Scania Active Prediction, proaktivně přizpůsobující jízdu topografickým podmínkám cesty.

Cestujícím může být k dispozici až 61 sedadel s dvou- nebo tříbodovými bezpečnostními pásy a zavazadlový prostor o objemu až osm metrů krychlových. V nabídce výbavy je mimo jiné i výtah pro kočárky a osoby se sníženou pohyblivostí nebo upoutané invalidní vozík.

V závislosti na konečné konfiguraci autobusu může být nad každým sedadlem umístěna čtecí lampička a nosič zavazadel. Systém ventilace a vytápění může tvořit klimatizace společně s nezávislým topením. Okna pak mají dvojité sklo.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - shamal
3. 12. 2014 07:55
Něco tu chybí
Proč tu není zmíněno, že je ten bus vyrobený v Číně?