Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tempomat Scania Active Prediction pro řidiče ve východní a střední Evropě

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Tempomat Scania Active Prediction, proaktivně přizpůsobující jízdu topografickým podmínkám cesty, lze nyní používat na celém území východní a střední Evropy.

Scania sice představila svůj tempomat Active Prediction před dvěma lety, ale elektronické navigační mapy obsahovaly v té době jen topografické údaje západoevropských cest.

V důsledku toho řidiči nemohli používat tento systém v zemích východní a střední Evropy. To znamená, že v tomto regionu mohly kamiony vybaveny systémem Scania Active Prediction využívat jen obyčejný tempomat, případně funkci Ecocruise . V současnosti však elektronické mapy již obsahují topografické údaje cest ve východní a střední Evropě.

Tempomat Scania Active Prediction na základě skutečné polohy vozidla podle GPS a topografických dat elektronické navigační mapy nepřetržitě analyzuje topografické vlastnosti tříkilometrového úseku silnice před vozidlem.

Podle toho kontroluje i hnací soustavu vozidla, v souladu se strategií zaměřování se na profesionální řidiče. Systém dokáže před stoupáním mírně zvýšit rychlost vozidla, a tím i otáčky motoru, aby se zabránilo zbytečnému podřazování.

Během stoupání co nejdéle udržuje nejvyšší možný převodový stupeň a před dosažením vrcholu nechá vozidlo mírně zpomalit. Při jízdě dolů svahem systém nechá vozidlo rozjet se až do rychlosti nastavené v systému řízení jízdy z kopce a v případě potřeby aktivuje retardér až po dosažení této hodnoty. Na konci klesání přestane brzdit, aby se vozidlo mohlo rozjet a využít vzniklou kinetickou energii.

Nový model Streamline uvedený letos nabízí řadu inovací, mezi jinými i tři různé řídící režimy automatické převodovky Scania Opticruise. Pomocí pravé ovládací páčky na sloupku řízení si tak řidič může kdykoliv jednoduše zvolit nejvhodnější režim.

Jednotlivé režimy dokáží aktivovat, resp. deaktivovat systém Scania Active Prediction a zároveň stanovit míru tolerance pro změnu rychlosti vozidla. V závislosti na topografii silnice je systém Scania Active Prediction schopen snížit průměrnou spotřebu paliva návěsové soupravy až o 3 procenta, resp. v případě úsporného režimu Economy převodovky Opticruise až o 5 procent.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
16. 11. 2013 12:47
to se tem klukum
kamionackejm bude za jizdy spinkat jeste lip nez ted