Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania má nové klimatické testovací zařízení (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Scania zahájila provoz nejmodernějšího klimatického aerodynamického tunelu pro nákladní vozidla a autobusy v Evropě.

Nový aerodynamický tunel je součástí výzkumného a vývojového centra společnosti Scania ve švédském Södertälje. Výrobce nákladních vozidel a autobusů do něj investoval 400 milionů švédských korun a bude díky němu méně závislý na testování v přirozeném prostředí, protože zde může simulovat nejrůznější klimatické podmínky.

Stavba 25 metrů vysoké budovy, jejíž klimatický a aerodynamický tunel pojme skutečné nákladní vozy nebo autobusy, byla zahájena v roce 2011 a dokončena letos. Jednou z hlavních předností nového zařízení je vybavení pro testování klimatických vlivů, umožňující provádění zkoušek v téměř arktických podmínkách v polovině léta a naopak.

V testovacím prostoru mohou být simulovány teploty od -35 do 50 ° C, jakož i vlhkosti mezi 5 až 95 procenty. Systém vzduchového kanálů je vybaven řadou malých sněhových děl k výrobě různých druhů sněhu. Ten může být při testech nahrazen deštěm nejrůznější intenzity a navíc lze nastavovat i velikost kapek.

Pokud se do vody používané pro vytvoření deště přidá chemikálie viditelná při ultrafialovém osvětlením, pak mohou vývojoví pracovníci na vozidlech přesně sledovat, kde se dešťová voda usazuje a jak se pohybuje po jeho povrchu. Tunel umožňuje testování viditelnosti z vozu v hustém dešti, ulpívání nečistot na kabině nebo vytváření námrazy na čelním skle.

Součástí zkušebny jsou i válce, na nichž lze simulovat rychlosti přes 100 km/h a testovat, jak se vozidlo chová při různých rychlostech větru, intenzitě deště a řadě dalších vnějších vlivů, jimž je vystaveno v běžném provozu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Adam162
2. 12. 2013 10:51
Re: a co tam chteji testovat???????
napísal ten čo to poriadne ani na fotke nevidel...
1. 12. 2013 21:15
a co tam chteji testovat???????
17 let starou kabinu >:D >:D >:D >:D >:D >:D