Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania oceněna za systém Active Prediction

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Německá motoristická organizace Automobil Kraftfaher-Schutz (KS) udělila Energetickou a environmentální cenu za rok 2012 automobilce Scania.

Švedský výrobce nákladních automobilů získal od organizace KS ocenění za svůj inteligentní tempomat Scania Active Prediction. Ten využívá technologie GPS k přesnému určení polohy vozidla a předvídá topografii vozovky.

Scania Active Prediction je součástí systematického zaměření značky Scania na řidiče, podílí se na snižování spotřeby a omezuje nepříznivý vliv dopravy na životní prostředí.

Systém je intuitivní a přizpůsobuje styl jízdy terénu stejně, jak by reagovala většina profesionálních řidičů nákladních vozidel. Systém také pomáhá zkušeným řidičům snížit spotřebu paliva při jízdě na nových trasách, v noci nebo za nepříznivého počasí.

Scania Active Prediction systém přispívá k úspoře paliva až o 3 % s minimálními časovými ztrátami ve srovnání s jízdou na dálnicích nebo silnicích s klasickým tempomatem.

Největší úspory lze získat na trase s převýšeními, tam, kde komunikace není úplně rovinná.

V případě standardní soupravy tahače s návěsem (40 tun), která najede 180.000 km ročně, by snížení spotřeby paliva o 3 % znamenalo snížení spotřeby paliva přibližně 1700 l za rok. Tedy snížení nákladů na palivo o přibližně 2300 euro (zhruba 59.000 Kč), ale též snížení emisí oxidu uhličitého o více než 4 t.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)