Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat oficiálně potvrdil, že chystá třetí SUV, tentokrát až sedmimístné

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
Seat se namlsal, do segmentu SUV sice vstoupil hodně pozdě, ale Ateca se líbí. Co bude dál? Kromě malého crossoveru Arona ještě třetí, větší model.

Seatu se konečně daří. Loni dosáhl po letech ztrát provozního zisku 143 milionů eur. Léta, kdy Volkswagen vážně zvažoval jeho konec, jsou dávno pryč. Španělská značka útočí. Menší SUV Ateca, které vzniká u nás v Kvasinách, se prodává více než slušně. Ještě kratší kompaktní crossover Arona na platformě páté Ibizy přijde na řadu ve druhé polovině letošního roku. Rodištěm pro něj se stane hlavní závod v katalánském Martorellu, sídle Seatu. V Ženevě jsme jej bohužel ještě neviděli, ani coby koncept.

A do třetice všeho dobrého tu máme třetí model, zatím oficiálně bezejmenný (a spekulace o tom, které španělské město od A si Seat vybere tentokrát, ponechám stranou). Bude naopak větší, o segment výše než je Ateca. Na palubu „vlajkové lodi“, jak jí sama automobilka říká, se vejde až sedmička pasažérů. Zatím ukazuje na dvou firemních fotografiích z první prezentace pouze siluetu zepředu a také tu boční.

Přijde ale na řadu až v příštím roce a bude vyjíždět pro změnu zase z bran továrny ve Wolfsburgu. Proč? Využije totiž podvozku MQB A2, který je v centrále VW „doma“. Šetření nákladů představuje v rámci koncernu prvořadou záležitost. S posilující španělskou automobilkou, která už se nepotácí nad propastí bankrotu, se prostě musí v budoucnosti počítat, i když to, jak se nový model chytne, je otázkou.

Prezident Seatu Luca de Meo vyjádřil spokojenost: „Tento vůz nám přinese nové zákazníky, posílí image značky a bude mít velmi velký vliv na naši schopnost vytvářet rezervy. Navržen bude v Barceloně a vyrábět jej hodláme v Německu. Produkce nového SUV ve Wolfsburgu, srdci skupiny, posílí vazby mezi Seatem a Volkswagenem.“

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
Avatar - happy_driver
24. 3. 2017 11:30
Dobré ránko, drahá redakcia
Informáciu o Seate Alora už medzitým stihli vypustiť aj printové média, ale vy ste "určite" prvý na webe. Ako hovorí klasik "...a to si zaslouží potlesk!" :no: >:-[]
Avatar - 3_diamanty
23. 3. 2017 23:22
Re: A bude to překvapení století
skoda chybajucej altei freetrack .... sranda ze seat mal uz davno taketo 4x4 crossove auto ... ktore ale v najnevhodnejsi cas pustil k vode... pritom taka altea freetrack v 4x4 je dodnes dozaista vacsia pecka a to aj v terene ako nejaky vycencany P3008 v dvojkolke ... skoda takychto nie najsikovnejsich koncernovych tahov... lebo seat mohol byt dnes v crossoch ( minimalne v jednom velkostnom segmente ) kludne aj lidrom ... len skoda ze altea skoncila ako skoncila... a nastupcu sa nedockala
23. 3. 2017 21:50
Kdy tohle šílenství skončí?
Nedávno tady byla zmínka o tom,že prý snad i Lotus uvažuje o SUV. 8-s
Avatar - O5kar
23. 3. 2017 20:22
A proč ne?
V Kvasinách se rozšiřuje výrobní linka a zvyšuje kapacita. V r. 2018 bude hotovo. Takže se ve stylu Ateca a náhrada Yetiho pozmění příď, záď a vnitřek Kodiaqu a bude hotovo.
Re: tak skodovka se kopiruje dobre
Třeba to bude dobře prodejné - nebude to čtyřoký vehikl, zadní sedadla bude možné položit do roviny, čísla na tachometru a otáčkoměru budou rovně a půjde objednat i ruční brzda :-)

PS: manuální skříň k nejsilnějšímu motoru by měla být samozřejmostí!