Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda a Seat možná obohatí íránské silnice

Tomáš Dusil
Diskuze (4)
Koncern Volkswagen zamýšlí začít nabízet své automobily na íránském trhu. Mluví se o značce Škoda a Seat. Agentuře Reuters to potvrdil nejmenovaný zdroj z automobilky.

Až dosud byl Írán svazován ekonomickými sankcemi ze strany západního světa. Důvodem byla tamní vládní podpora jaderného zbrojního arzenálu. Před nedávnem Írán oznámil, že program jaderných zbraní omezí výměnou za zrušení některých sankcí vůči této asijské islámské zemi.

A jsou to právě výrobci automobilů, kteří by mohli ze zmíněné změny těžit. Kromě koncernu Volkswagen má zájem také francouzská skupina PSA, sdružující automobilky Peugeot a Citroën a která již byla v na íránském trhu dříve hojně zastoupena.

Rekordním rokem, co se týče prodejů automobilů, byl v Íránu rok 2011. Tehdy se prodalo zhruba 1,6 milionů vozidel. Poté nastoupily ekonomické sankce a slibně se rozvíjející trh se zhroutil. Nicméně podle odborníků by se mohl v budoucnu zvýšit trh v Íránu až na dva miliony vozidel ročně. Alespoň to tvrdí analytik IHS Michael Jacinto. „Pro PSA a Volkswagen je trh v Íránů velice důležitý,“ říká Jacinto. A dodává: „Je to brána na Blízký východ.“

Renault s tržním podílem 5,9 % (před zavedením sankcí) sleduje rostoucí konkurenční prostředí, sám totiž v Íránu prodává například první generaci sedanu Logan pod jménem Tondar. "Írán je trh, kde máme ambice, ale nejsme jediní," prohlásil šéf prodeje Renault Jerome Stoll.

Tomáš Dusil
Diskuze (4)
Re: Super
>:D
18. 7. 2015 07:29
Re: Super
[odkaz]
Re: Super
Můžeš toto geniální tvrzení zdůvodnit?
17. 7. 2015 07:40
Super
Vypadá to že začala okurková sezóna.