Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slováci dostanou příspěvek na koupi elektromobilu. Kolik to bude?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
Slovensko bude dotovat nákup nových elektromobilů a hybridních vozidel. Na tento účel stát a tamní svaz automobilového průmyslu vyčlenily dohromady více než 5,2 milionu eur (přes 140 milionů korun), informovalo slovenské ministerstvo hospodářství.

Dotační program začne již v pátek a o finanční příspěvek se budou moci ucházet občané, podnikatelé, jakož i města a obce. Dotace na nový automobil pouze s elektrickým pohonem dosáhne 5000 eur (135.000 korun), u hybridů to bude 3000 eur (81.000 Kč). Přímo při koupi dostane zájemce jen část příspěvku, zbytek mu bude vyplacen v průběhu dalších dvou let od registrace vozu.

"Je to první vážný a konkrétní krok na podporu elektromobility na Slovensku. Inspirovali jsme se známým projektem šrotovného a chceme dostat na naše silnice více elektromobilů, aby jejich počet dosáhl potřebné kritické hranice. Naším cílem je pomoci změnit módní trend v každodenní realitu," uvedl k projektu slovenský ministr hospodářství Peter Žiga.

Základní podmínkou získání dotace bude, aby zájemce koupil nový automobil prodávaný na Slovensku ve verzi plug-in, tedy s baterií nabíjenou ze zásuvky. O příspěvek bude možné požádat přímo u prodejce. Projekt se týká osobních a malých nákladních automobilů.

Na pětimilionovém Slovensku je v současnosti registrovaných jen tisíc elektromobilů a plug-in hybridů. Podle ministerstva překážkou rozšíření těchto typů vozů je jejich vysoká cena a některá technologická omezení, jako například dojezd.

V České republice ministerstvo životního prostředí rozdělí 100 milionů korun na dotacích pro obce a kraje na nákup vozidel s alternativním pohonem. U elektromobilů bude podpora pro osobní auta do 3,5 tuny činit 220.000 Kč, u plug-in hybridů 200.000 Kč a u vozů na CNG 50.000 Kč.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
Avatar - rohYpnol
11. 11. 2016 19:53
Ekodemence dorazila
Stát (=my všichni) budeme přispívat na to, že bohatá skupina obyvatel si bude kupovat módní rozmařilost, a ještě bude stát přicházet o obrovské množství vybraných spotřebních daní, a silnice se budou zaplevelovat budoucí ekologickou zátěží (co se asi bude dít s těma bateriema plných těžkých kovů časem...?).

Elektřinu pro tyhle vychcánky budeme vyrábět z uhlí nebo z jádra, aby nám pak tihle pošuci jezdili jejich hybridama protestovat proti uložení vyhořelých uranových tyčí... A tenhle celý nesmysl budeme nazývat e-k-o-l-o-g-i-e... Bravo, ať žije euro-eko-demence 8-s 8-s :no: :no: :no: :no: :no:
Avatar - 3_diamanty
11. 11. 2016 16:29
Re: chlapci
ale fakt je nas viac ako 5 milionov... ;-)
Avatar - dochtor
11. 11. 2016 16:28
Re: chlapci
[odkaz]
tak do tretice
Avatar - 3_diamanty
11. 11. 2016 16:26
Re: chlapci
pockaj ked sa na vianoce vratia vsetci zo zahranicia... este nam tu bude tesno >:D
Avatar - dochtor
11. 11. 2016 16:25
Re: chlapci
zlyhal mi ten odkaz, tak ešte raz.
https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/8… />Či 5 alebo 5,5 je to smiešne málo. :yes: