Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Solaris Bus & Coach dosáhl rekordních prodejů v roce 2015

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Polská společnost Solaris Bus & Coach v loňském roce dosáhla nového prodejního rekordu v rámci celé své historie.

Solaris Bus & Coach se sídlem v Bolechowě u Poznaně vznikla v roce 2001 ze společnosti Neoplan Polska a patří mezi poměrně mladé firmy, které se specializují na výrobu autobusů, elektrobusů, trolejbusů a tramvají. Loňský rok tato společnost uzavřela s nejvyšším obratem ve své historii, činícím 1,7 miliardy zlotých (403 milionů eur).

V průběhu dvanácti měsíců roku 2015 udržela společnost Solaris Bus & Coach vedoucí postavení na polském trhu nízkopodlažních městských autobusů a zároveň potvrdila svou vedoucí pozici ve vývoji a výrobě elektřinou poháněných autobusů.

V roce 2015 se stal Solaris Bus & Coach největším dodavatelem městských autobusů na polském trhu již třináctý rok po sobě. Z celkového počtu 701 vozidel zakoupených dopravními společnostmi v Polsku připadá na Solaris celkem 333 autobusů, což představuje 47,5% podíl na trhu. Na druhé pozici je se 122 autobusy značka MAN, zatímco třetí je Solbus, který má na svém kontě 89 vozidel.

Za hranicemi Polska prodal Solaris Bus & Coach celkem 946 autobusů a trolejbusů, což představuje 74 % z celkového počtu prodaných vozidel za rok 2015. Pozornost si zaslouží skutečnost, že největším zahraničním trhem pro tuto značku se v loňském roce stala se 158 vozidly Česká republika, druhé je Německo se 124 vozy a na třetí pozici je se 103 vozy Lotyšsko.

Společnost Solaris Bus & Coach uvádí, že v roce 2015 prodala celkem 1279 autobusů a trolejbusů, které doplnilo ještě 17 tramvají.

K dosaženým výsledkům do jisté míry pozitivně přispělo uvedení nové generace městských autobusů New Urbino 12 a 18, jichž bylo o od zahájení dodávek klientům v červenci 2015 do začátku letošního roku dodáno do devíti evropských zemí více 300 exemplářů.

V letošním roce hodlá Solaris Bus & Coach na uvedení nové generace městských autobusů a od nich odvozených elektrobusů navázat představením New Urbino 12 CNG a rovněž premiérou nového trolejbusu Trollino. Cílem společnosti je uvedení většiny plánovaných zástupců nové generace svých vozidel do konce roku 2016.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)