Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: Hyundai ix45 jako příští Santa Fe

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Nástupce druhé generace Hyundai Santa Fe se již pilně testuje. Na trh má vstoupit v roce 2013 s označením ix45.

Hyundai Santa Fe se ve své druhé generaci poprvé představilo na podzim roku 2005 v Soulu. Evropská premiéra se odehrála o pár měsíců později na ženevském autosalonu a prakticky ve stejnou dobu tento model vstoupil na český trh. Od poloviny loňského roku je k dispozici ve své modernizované podobě.

Přes omlazení vzhledu a nové pohonné jednotky je toto sedmimístné SUV jedním z veteránů v nabídce značky. Jeho nástupce se ovšem již testuje. Pod maskováním se ukrývá model, který má pokračovat v rozvíjení designového směru Fluidic sculpture. Svým vzhledem má tato novinka navazovat na kompaktní SUV ix35 a nového zástupce střední třídy i40.

Dynamicky tvarované nové SUV již neponese jméno Santa Fe, ale dostane označení ix45, které jasně vymezí jeho pozici mezi menším ix35 a větším ix55. Podobně jako u současného modelu i v případě novinky mají být verze v základním stupni výbavy pouze s pohonem předních kol, zatímco pohon všech kol má být za příplatek nebo součástí vyšších stupňů výbavy.

Paleta pohonných jednotek má nabídnout pouze čtyřválcové motory. Zájemce o benzinové motorizace má uspokojit přeplňovaný čtyřválec s přímým vstřikováním paliva o objemu 1,6 litru ve spojení dvouspojkovou šestistupňovou převodovkou. Turbodiesely má zastupovat agregát 2,2 CRDi, který je k dispozici od loňského roku pro modernizované Santa Fe s výkonem 145 kW a točivým momentem 445 Nm.

V nabídce má od roku 2013 figurovat i plug-in hybrid se zážehovým motorem 2,0 GDI. Hybridní verze s dieselovým motorem se na trh dostane, jen když průzkum potvrdí, že její prodeje pokryjí náklady na náročný vývoj.

Kromě nástupce modelu Santa Fe se očekává, že se v roce 2013 dočkáme i světové premiéry sériového crossoveru ix25. Ten se má v nabídce zařadit pod ix35 a konkurovat především Nissanu Juke. Design tohoto modelu má vycházet z konceptu Hyundai Curb představeného na letošním autosalonu v Detroitu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
17. 8. 2011 22:16
Re: starý santa
Sadistickej krám to byl,a nejspíš dál bude.
17. 8. 2011 16:41
starý santa
je nejlepčí