Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stařičká Lada Niva bude pokračovat, čeká ji další modernizace. Dorazí ale i nová generace!

David Bureš
Diskuze (3)
Automobilka AvtoVAZ potvrdila, že pracuje na nové generaci legendárního offroadu. Současná Lada 4x4 se však bude vyrábět po jejím boku.

Lada 4x4, dříve známá jako Niva, patří mezi nejslavnější automobily ruské výroby. Vyrábí se již od roku 1977, a přestože se už několikrát spekulovalo o příchodu jejího nástupce, žije dál. A konec jí zatím stále nečeká, prezident automobilky AvtoVAZ Yves Karakatsanis potvrdil, že Lada 4x4 přežije i rok 2020.

„Pracujeme na budoucnosti současného modelu a přemýšlíme nad různými stylovými a designovými úpravami,“ prohlásil Karakatsanis v rozhovoru pro ruská média.

To však neznamená, že by automobilka nepracovala také na nové generaci Lady 4x4, což ostatně naznačil na letošním moskevském autosalonu prezentovaný koncept Lada 4x4 Vision. Nepřijde však na trh dříve než v roce 2022, tedy nejdříve za čtyři roky.

Příchod nové generace navíc nebude znamenat konec stávajícího modelu, vyráběného už od roku 1977. Automobilka totiž podle slov senior viceprezidenta Renaultu pro euroasijský region Nicolase Maureho plánuje, že by alespoň nějaký čas vyráběla obě auta bok po boku. Však 4x4 i při svých 41 letech nadále patří mezi nejžádanější vozy na ruském trhu, s 17.824 prodanými kusy od ledna do července byla 14. nejprodávanějším automobilem v největší zemi světa.

Detaily o nové Ladě 4x4 jsou zatím zahaleny tajemstvím, byť se třeba spekuluje o využití platformy Dacie Duster, rumunská značka je totiž stejně jako Lada součástí Aliance Renault-Nissan.

Právě Dusteru se týká jedna zajímavá informace ohledně plánované novinky ruské automobilky, nová generace Lady 4x4 má být totiž levnější než populární SUV rumunské značky, které se v Rusku prodává se znaky Renaultu.

„Podle alianční cenové politiky by vozy Lada měly být v obdobných specifikacích vždy o něco levnější než Renaulty. Nový model tak pochopitelně bude o něco dražší než dnešní Lada 4x4, bude ale určitě levnější než dnešní Renault Duster, přestože budou mít podobné vlastnosti,“ říká Maure.

Možnou podobu nové generace Lady 4x4 naznačuje koncept Lada 4x4 Vision. Drsně se tvářící automobil dlouhý 4,2 metru kombinuje moderní vzhled s retro prvky původního offroadu.

David Bureš
Diskuze (3)

Doporučujeme

5. 9. 2018 10:43
Re: Lada
[odkaz]
Avatar - Barrichello
4. 9. 2018 11:48
Re: Lada
To by nemusel být problém, Chevy Niva se neprodává nijak zázračně a je otázka jak dlouho se bude ještě vyrábět. Chevrolet Russia jí ani nemá na svých ofiko stránkách, tam má jen americké modely Tahoe, Traverse, Camaro a Corvette
4. 9. 2018 07:53
Lada
To sa aj dalo čakať, že sa budú vyrábať spolu. Ak aj naďalej bude mať stará 4x4 dobré predajné čísla, nie je dôvod ju zrušiť. Ešte by to chcelo pre tú novú získať/odkúpiť práva na názov NIVA od GM.