Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stav trestných bodů zjistíte zdarma, stačí mít datovou schránku

Jan Mička
Diskuze (6)
Pro zjištění aktuální stavu trestných bodů už nemusíte na úřad. Stačí mít datovou schránku a získáte jej zcela zdarma a odkudkoliv.

Ministerstva vnitra a dopravy připravily novinku, díky které mohou si řidiči snadněji ověřit stav svého bodového konta. Dosud k tomu bylo potřeba osobně (nebo v zastoupení na základě plné moci) navštívit jedno z kontaktních míst veřejné správy Czech POINT (je jich 7149) a zaplatit správní poplatek v maximální výši 100 Kč za první stránku (každá další je za 50 Kč). To ale může být pro někoho omezující.

Nová služba se jmenuje Czech POINT@home a umožní kontrolu stavu bodového „účtu“ zdarma přes internet. Musíte mít pouze zřízenou datovou schránku (je také zdarma), což provedete podáním žádosti na kontaktním místě Czech POINT. Výpis z bodového hodnocení získáte po vyplnění formuláře s ověřením identity prostřednictvím přihlašovacích údajů. Později dorazí v podobě přílohy datové zprávy. Stav bodů poskytuje Centrální registr řidičů a jeho úkolem je pouze informovat (nenahrazuje výpis z karty řidiče).

„Chceme i nadále pokračovat v rozšiřování nabídky služeb, které jsou kromě klasických Czech POINTů dostupné i elektronicky a z jakéhokoli místa. Věříme, že postupně zvyšující se počet užitečných služeb, které jsou navíc zdarma, přitáhne i více nových uživatelů datových schránek,“ řekl náměstek ministra vnitra pro řízení sekce ICT Jaroslav Strouhal.

Jenom o výpisu bodového hodnocení ale služba Czech POINT@home není. Majitelé datových schránek mohou podle údajů ministerstva vnitra získat přehled o využívání údajů z registru vozidel, výpis z živnostenského, insolventního či veřejného rejstříku, nebo mohou udělit souhlas s poskytováním osobních údajů a jejich změn třetím osobám.

Jan Mička
Diskuze (6)
4. 9. 2015 17:19
Dík
Nepotřebuju vědět, že sem bez řidičáku >:D
4. 9. 2015 16:40
Re: Nefunguje
Třeba to do 5-ti let nějak zprovozní >:D
4. 9. 2015 16:36
Re: Nefunguje
Tak jsme na tom stejně ... Přihlásím se, ale pak už mě to nepustí do žádosti ....
Avatar - demonicus
4. 9. 2015 16:30
Re: Nefunguje
Vzhledem k tomu, že žádný úředník to v ČR ještě neumí používat (datovky), tak to vypadalo, že konečně bude alespoň jeden důvod, proč ji mít (OSVČ). No výsledek je, že to ani mně nefunguje >:D
4. 9. 2015 16:28
Nefunguje
Ani mě moc nepřekvapilo, že se nedá přihlásit a hlasí mi to, že nejsem fyzická osoba >:D