Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stola S85: Arivederci Maybach!

Ondřej Láník
Diskuze (15)
Italská firma Stola oslavila 85. narozeniny v Ženevě konceptem Stola S85. Inspirace německým „tankem“ značky Maybach vás napadne asi nejdříve, ale základ této studie (Lancia Thesis), tu byl dříve.

Stola S.p.A. se v automobilovém průmyslu pohybuje od svého vzniku před 85 lety. Dnes jde o firmu spolupracující s renomovanými (a nejen italskými) automobilkami na výzkumu, vývoji a výrobě automobilů. Mimo Itálii má Stola pobočku také v brazilském Belo Horizonte, kde vyvíjí a vyrábí automobily pro jihoamerické trhy. Studie prezentované čas od času na autosalonech jsou jen vrcholem ledovce znalostí a schopností firmy sídlící nedaleko Torina.

Stola S85 je oslavou dlouholeté spolupráce Stoly a Lancie. Ta si již v roce 1919 objednala první stavbu prototypu modelu Lambda a od té doby obě firmy úzce spolupracují. Už základ studie, u nás takřka neznámá Lancia Thesis, působí majestátně, futuristicky i originálně. Na našich cestách Evropou jsme Thesis několikrát potkali a potvrdili jsme si, že jde o automobil, který svým designem výrazně vybočuje ze současné automobilové produkce, ať se na něj díváte z jakékoliv strany. Stola prodloužila rozvor Thesisu o 600 mm, takže celková délka vyrostla na 5488 mm.

Ve zvětšeném prostoru pro prominentní cestující na zadních sedadlech byly použity vybrané materiály (dřevo i na podlaze, kůže), kancelářská technika (telefon, počítač s připojením k internetu, lednička) nebo zábavní elektronika (DVD/MP3 přehrávač).

Konečnou podobu automobilu, který je v možno vyrobit na zakázku, určuje budoucí majitel. A nejde pouze o výbavu, nebo odstín dvoubarevného laku nebo čalounění. Zvolit můžete také stupeň „obrnění“, který zvýší odolnost vozu vůči útokům na cestující.

Celkové vnější rozměry Stoly S85 jsou 5488 x 1830 x 1465 mm. Automobil je poháněn vidlicovým šestiválcem 3.0 l V6 24 V (169 kW při 6200 ot./min), který dvě tuny těžkému jezevčíkovi uděluje zrychlení z 0 na 100 km/h za 9,2 s. Nejvyšší rychlost činí 230 km/h.

Ondřej Láník
Diskuze (15)